На Рівненщині створюють перший в Україні центр спінальної травми

18 Січня 2023, 16:35
На Рівненщині створюють перший в Україні центр спінальної травми 1474
На Рівненщині створюють перший в Україні центр спінальної травми

 На базі комунального підприємства обласної ради «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» розпочав роботу перший в Україні центр спінальної травми.

Це ініціатива Міністерства охорони здоров’я України за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, йдеться на сайті Рівненської обласної ради.

Нагадаємо, що з 2017 року в госпіталі успішно працює Республіканський центр лікування та реабілітації наслідків нейротравми. Тут проходять лікування бійці, які отримали важкі черепно-мозкові та спінальні травми – під час участі в АТО/ООС, а також після 24 лютого 2022, захищаючи країну вже в ході повномасштабної війни. Спершу в центрі було розгорнуто 50 ліжок. Але торік, зі зрозумілих причин, їх кількість збільшили до 100, розширивши відділення нейротравми.

Завдяки іноземним донорам госпіталь вже отримав функціональні ліжка, візки та необхідні розхідні матеріали. У планах – створити майстерню з виготовлення візків, яка дозволить виготовляти їх під індивідуальні потреби кожного пацієнта.

Ознайомитися з ходом реалізації проєкту до госпіталю завітали доктор Ярно Хабіхт – голова Бюро ВООЗ в Україні та заступник міністра охорони здоров’я України Петро Ємець.

Це, зокрема, локомоторна роботизована система А3, яка допомагатиме пацієнтам відновлювати навички ходи, поліпшувати їхню мобільність; стіл-вертикалізатор з інтелектуальною системою для розробки нижніх кінцівок, а також реабілітаційний комплекс для функціональної терапії з відновлення руху верхніх кінцівок.

«Це сучасне обладнання, вартістю 20 млн грн, допомагатиме пацієнтам відновитися від важких наслідків нейротравм. Медикам нашого обласного госпіталю у цьому допомагатиме команда реабілітологів з різних країн світу. Це спеціалісти, зокрема, з ерготерапії, фізіотерапії, які спільно з нашими лікарями вибудовують ефективну систему лікування та реабілітації наших бійців», – зауважив голова Рівненської обласної ради Андрій Карауш.

Рівненщина стала пілотною областю з реалізації проєкту щодо створення центрів реабілітації після спінальних травм. Аналогічні заклади планують створити ще в кількох регіонах України.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024