Чим небезпечне для шиї та хребта тривале користування смартфоном: роз'яснення луцької ерготерапевтки

18 Січня 2023, 10:08
Чим небезпечне для голови та шиї тривале користування смартфоном 927
Чим небезпечне для голови та шиї тривале користування смартфоном

Смартфони стали невід'ємною частиною нашого повсякденного життя. Варто втратити телефон зі своєї видимості на п'ять хвилин і вже починається легка паніка. Перебуваючи в громадському транспорті, кафе, в черзі до каси, ми витрачаємо вільну хвилинку, дивлячись в екран мобільного телефону.

Про те, як смартфони впливають на здоров'я шиї і спини, розповідає ерготерапевтка Медичного центру реабілітації учасників бойових дій Луцької міської територіальної громади Тетяна Ткачук. 

Найважливіше, що слід запам'ятати і згадувати кожен раз, коли залип в телефоні – це те, що в середньому голова важить 3-5 кг, нахиляючи голову на 15 градусів, навантаження на шию зростає до 20 кг, а при нахилі в 60 градусів – до 30 кг.

М'язам шиї теж непросто в такому положенні. Їх робота – підтримувати голову за допомогою скорочення. Якщо голова нахилена вперед – вони розтягнуті і змушені працювати на межі можливостей і так кілька годин поспіль. Саме тому у вас може затерпати шия після довготривалої роботи за комп’ютером.

Через тривале перебування в такому положені виникає спазм м'язів, які перетискають нерви, а ще гірше – судини. В шийних хребцях є «отвори» через які проходять артерії в задню частину мозку, через них проходить 30% крові (велика частина надходить через сонні артерії). Тому захворювання хребта і грижі в шийному відділі дуже небезпечні.

До ознак погіршення кровообігу належать: головні болі, запаморочення, сонливість, розсіяність, оніміння пальців рук, найчастіше мізинця і безіменного.

Запам'ятайте, що краще за все тримати смартфон на рівні очей. І як можна частіше розминайте шию. А для повноцінного здоров'я необхідні щоденні вправи спрямовані на зміцнення м’язів хребта.

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024