Лікарка-терапевтка Любомльського ТМО порадила, як підготуватися до водохрещенського купання в ополонці

17 Січня 2023, 13:42
Марія Воронецька 799
Марія Воронецька

В Україні щорічно 19 січня святкують Хрещення Господнє. Одним з новомодних та суперечливих звичаїв цього дня є купання в ополонці в природній водоймі – озері або річці. Деякі люди вірять, що водохресні купання «змивають» гріхи з людини і дарують їй очищення.

Однак лікарі застерігають, що при зануренні в ополонку важливо дотримуватися деяких правил, інакше можна застудитися або навіть серйозно захворіти.

Про те, як правильно підготуватися до купання в ополонці – радить лікарка-терапевтка КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради Марія Воронецька.

– До водохресного купання потрібно готуватися заздалегідь, особливо якщо ви новачок і ніколи раніше не занурювалися. Проте й тим, хто щороку купається в ополонці на Водохреща, варто подбати про підготовку свого організму до цієї події заздалегідь. Адже різке пірнання в крижану воду може викликати судоми, спазми, аритмію і навіть зупинку серця. Категорично не рекомендується занурюватися в ополонку людям, які мають проблеми зі здоров'ям. 

За два тижні до купань потрібно підготувати організм: обтиратися холодною водою, приймати контрастний душ, виходити на вулицю в домашньому одязі на короткий час (не більше 5 хвилин). Варто зазначити, що новачкам не слід купатися при температурі нижче -5 градусів. 

За годину до пірнання потрібно поїсти. У день купань категорично заборонено вживання алкоголю. Перед зануренням обовязково варто провести невелику розминку або пробігтися на місці, аби тіло зігрілося.

До води необхідно підходити в зручному, неслизькому взутті, наприклад, в гумових капцях.

Швидко зніміть з себе одяг і поступово спускайтеся в воду. Категорично заборонено стрибати вниз головою і занурюватися у воду, оскільки це може привести до шоку від холоду. 

Новачкові можна пробути у воді не більше 10 секунд. Досвідчені нирці можуть залишитися у воді не більше ніж на 30 секунд. Вийшовши з води, варто насухо витертися і відразу ж одягнутися, випити гарячого чаю.

Кому категорично не можна купатися на Водохреще

Купання в ополонці протипоказано при наявності наступних хвороб:

  • людям з хворобами серця і судин;
  • вагітним жінкам та дітям до 7 років;
  • людям з температурою вище 37 градусів
  • людям з хронічними захворюваннями сечостатевої, дихальної систем і носоглотки;
  • людям, які страждають епілепсією і нервовими захворюваннями;
  • людям з різними хворобами, включаючи діабет, туберкульоз кон'юнктивіт і т.д.
  • захворювання сечостатевої системи
  • шкірно-венеричні захворювання.

Не рекомендується занурюватися літнім людям, оскільки це великий стрес для організму. 

Не варто проводити Водохресні купання в диких і непідготовлених місцях. Вибирайте людну і обладнану ополонку з присутністю рятувальників. 19 січня у багатьох містах готують місця для масових купань, облаштовуються безпечні підходи до них, чергують поліцейські, рятувальники та медслужба. Тож тим, хто таки вирішив скупатися, варто подбати про свою безпеку.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024