В Україні профілактику та лікування ВІЛ-інфекції будуть проводити згідно зі стандартами ВООЗ

15 Січня 2023, 15:30
ВІЛ/СНІД 809
ВІЛ/СНІД

Верховна Рада ухвалила закон, який визначає профілактику та лікування ВІЛ-інфекції згідно з керівними документами ВООЗ.

Останній раз профільний закон переглядався 11 років тому. За цей час з’явилися нові методи профілактики та лікування ВІЛ/СНІДу, стартувала медична реформа, запрацювала електронна система охорони здоров’я. Тому законодавчі зміни стали необхідними, інформує Верховна Рада.

Під час підготовки законопроєкту № 6364 (щодо застосування сучасних підходів до профілактики, тестування і лікування ВІЛ-інфекції відповідно до керівних документів ВООЗ) ми провели численні консультації із пацієнтськими організаціями та міжнародними партнерами.

Основні положення допрацьованого законопроєкту № 6364 наступні:

Не обмежувати лікування пацієнтів з ВІЛ лише у державних та комунальних медичних закладах

Посилити роль первинної медичної допомоги у забезпеченні заходів з профілактики, скринінгу, діагностики ВІЛ-інфекції, у тому числі шляхом тестування на ВІЛ швидкими тестами

Використовувати для діагностики ВІЛ-інфекції медичні вироби, введені в обіг згідно з порядком, встановленим Урядом

Здійснювати профілактику передачі ВІЛ-інфекції від ВІЛ-інфікованих вагітних жінок їхнім новонародженим дітям з метою скорочення до нуля передачі ВІЛ-інфекції від матері до дитини в Україн

Привести положення законодавства про протидію ВІЛ-інфекції щодо безпеки донорської крові у відповідність до Директиви ЄС.

В середу на засіданні Комітету розглянули останні поправки до другого читання законопроєкту № 6364. Зокрема узгодили положення документа із чинним законодавством та дозволили Національній агенції «Медичні закупівлі України» проводити закупівлі в цьому напрямку за спрощеною процедурою до закінчення воєнного стану.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024