Що таке фімоз у хлопчиків та на які симптоми варто звертати увагу батькам: роз'яснення уролога Любомльського ТМО

15 Січня 2023, 09:30
Що таке фімоз у хлопчиків та на які симптоми варто звертати увагу батькам 1514
Що таке фімоз у хлопчиків та на які симптоми варто звертати увагу батькам

Серед звернень до лікаря-уролога Любомльського ТМО трапляються звернення батьків хлопчиків з приводу фімозу.

Що це таке, на що батькам варто звернути увагу та коли звертатися до лікаря – розповідає на сторінці медзакладу лікар-уролог Юрій Кучер.

Фімоз – це не лише дитяча проблема, він також може зустрічатися і у дорослих чоловіків. Це захворювання, при якому звужується зовнішній отвір крайньої плоті, відтак не можна повністю оголити головку статевого члена. Фімоз буває двох видів: фізіологічно природним (трапляється у багатьох хлопчиків після народження) і набутим патологічним станом, що потребує відповідного лікування. 

Фізіологічний фімоз у дітей - це природний стан для хлопчиків у віці до 3-х років. Але якщо після 3-х років звуження крайньої плоті зберігається, вона запалюється або дитина відчуває дискомфорт при сечовипусканні – необхідна консультація лікаря.

На щастя, фімоз не можна назвати частим явищем – він зустрічається приблизно у 2% чоловіків. Однак цей стан можна називати фізіологічним для хлопчиків у перші роки життя. У міру зростання та з появою ерекцій статевого члена, головка поступово звільняється, що неможливо за умови звуженої та рубцево-зміненої крайньої плоті (після перенесеного запального процесу або осередкової склеродермії). 

Діти, якщо звуження виражено, можуть скаржитися на утруднене сечовипускання або навіть болю при сечовипусканні (відзначаються при запаленні – уретриті). Також може стоншуватися струмінь сечі, може і «роздуватися» крайня плоть. Це і є вроджений фімоз.

Набутий фімоз найчастіше проявляється як наслідок первинного баланопостита, осередкової склеродермії крайньої плоті. Розвитку фімозу може також сприяти і недотримання правил особистої гігієни.

Так, якщо пацієнт страждає від фімозу, то у більшості випадків статевий акт буде для нього схожий на випробування, адже без больових відчуттів не обійдеться. Згодом це впливає на статевий потяг: якщо не лікувати фімоз і не звернутися до уролога, то потяг знижується, а надалі цей стан може спровокувати розлади на сексуальному ґрунті.

Симптоми фімозу

Одним з найважливіших симптомів, на який слід орієнтуватися, є неможливість звільнити головку статевого члена. Також, крім цього, можуть виникати проблеми при сечовипусканні та біль під час статевого акту.
Можливі й більш неприємні симптоми – наприклад, при занесенні інфекції може виділятися гній, у пацієнта може піднятися температура, болі стають сильнішими. Останній симптом – дуже сильний біль ріжучого характеру в голівці статевого члена – може також говорити про затискання. У такій ситуації чоловікові необхідна негайна медична допомога.

Якщо ви виявили у себе один з перерахованих симптомів, слід негайно звернутися до уролога – записатися на консультацію та огляд.

Лікування фімозу

Виділяють два основних види лікування:

  • консервативне: крайню плоть поступово розтягують до необхідного стану, коли головка статевого члена відкриється повністю;
  • хірургічний метод: циркумцизія або обрізання. Операцію виконує кваліфікований уролог-хірург, при цьому пацієнт знаходиться під місцевою або внутрішньовенною анестезією. 

Профілактика фімозу

Хлопчикам до року рекомендується проводити поступове оголення голівки під час купання: якщо дитинку купають раз у день, то і процедуру проводять раз у день. Відповідно, якщо два рази, то і оголення – два рази. Але що швидше батьки розпочнуть такі маніпуляції, то краще. 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024