В Уряді встановили базові гарантії розміру мінімальної зарплати медикам на 2023 рік

14 Січня 2023, 16:00
В Уряді встановили базові гарантії розміру мінімальної зарплати медикам на 2023 рік 3846
В Уряді встановили базові гарантії розміру мінімальної зарплати медикам на 2023 рік

На засіданні Уряду прийняли постанову, якою встановлені базові гарантії розміру мінімальної зарплати медикам на 2023 рік.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написав очільник МОЗ Віктор Ляшко. 

За його словами, в Уряді вдалося зберегти фінансові гарантії медичним працівникам. Так, у 2023 році мінімальний рівень заробітної плати, гарантований державою медикам, які працюють повний робочий день, складає: для лікаря, фармацевта та фахівця з реабілітації — не менше ніж 20 000 гривень, медичної сестри/брата — не менше ніж 13 500 гривень.

«Окремо хочу підкреслити: це лише мінімальний рівень зарплати. На місцях кожен керівник може додатково преміювати працівників, які якісно виконують свою роботу. Наразі кожна лікарня є самостійним підприємством, керівник якого несе відповідальність за розподіл бюджету та раціональне використання коштів. Він має бути ефективним менеджером, який спрямовує більшу частину бюджету на забезпечення медиків гідною заробітною платою, при цьому залишаючи кошти на закупівлю медикаментів та розвиток закладу», – зазначив Ляшко.

Гарантії поширюватимуться на медичні заклади, які мають договори із НСЗУ, а їх фонд оплати праці не має перевищувати 85% грошового доходу. Це оптимальний показник. Адже медичні заклади повинні мати кошти на закупівлю ліків, медичних виробів, покриття харчування, розвиток лікарні. 

«В іншому разі ці витрати лягатимуть на плечі пацієнта, що є недопустимим. Ми маємо бути певні, що лікарня працює ефективно та надає якісні й безоплатні послуги українцям. До речі, з цією метою ми плануємо проведення регулярних моніторингів якості та безоплатності надання медичної допомоги», – написав очільник МОЗ.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024