На відновлення зруйнованих російськими окупантами лікарень потрібно понад два мільярди гривень

14 Січня 2023, 12:21
На відновлення зруйнованих російськими окупантами лікарень потрібно понад два мільярди гривень 575
На відновлення зруйнованих російськими окупантами лікарень потрібно понад два мільярди гривень

У бюджеті на 2023 рік на охорону здоров'я виділено 166 мільярдів гривень. Також, передбачена окрема грошова допомога на закупівлю необхідного обладнання. 

Про те, чи вистачить цих коштів, про кількість зруйнованих армією РФ медичних закладів та ситуацію з коронавірусом в Україні розповів у ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

Бюджет 2023: гроші на охорону здоров'я

«Загалом на систему охорони здоров’я ми маємо 166 млрд гривень, з яких на програму медичної гарантії - 142,7 млрд. Торік ми мали 157 млрд гривень, але, ефективно використовуючи їх, нам вдалося зекономити близько 10 млрд. Тому з бюджетом у 142 млрд на програму медичних гарантій ми заходимо з оптимізмом, оскільки впевнені, що цих коштів вистачить для виплат заробітної плати, для забезпечення лікарськими засобами, розхідними матеріалами», — розповів Віктор Ляшко.

Додатково, каже Віктор Ляшко, в бюджеті на цей рік передбачені 2 млрд гривень на закупівлю високотехнологічного обладнання: 

«Зокрема мова буде йти про лінійні прискорювачі, які будуть передані до онкологічних центрів для того, щоб проводити радіотерапію. Це дороговартісне обладнання – більше 60 млн гривень за один прискорювач. Також ми будемо централізовано закуповувати апарати для проведення магнітно-резонансної томографії для того, щоб вчасно виявляти і діагностувати різні хвороби, в тому числі онкологічні. Також це обладнання необхідне для наших поранених військових для того, щоб подивитися ступінь травми, і зробити це швидко та оперативно».

Міністр також, додав про домовленості з Міністерством фінансів. 

«Якщо ми потребуватимемо додаткових ресурсів, то ми всі разом будемо дивитися, що можна взяти в нинішньому бюджеті або як залучити кошти із зовнішніх джерел, аби медицина не страждала від недофінансування» — підсумував він.

Медичні заклади зруйновані Росією

«2022 рік через повномасштабне вторгнення РФ на територію України приніс і в медичну систему чергові виклики, які переформатовують роботу системи. Два роки в нас був ковід, зараз – повномасштабна війна. На жаль, російські терористи порушують Женевську конвенцію 1949 року і прицільно обстрілюють заклади охорони здоров’я», — заявив міністр.

«На сьогодні ми маємо 163 зруйнованих повністю об’єкти, які не підлягають відновленню. 815 об’єктів, пошкоджених в різному ступені – від 2 до 90 %. І йдеться лише про об’єкти на території, до якої в нас є доступ»

«На жаль, ми не можемо включати в нашу статистику руйнування, які були, наприклад, в Маріуполі, оскільки ми не можемо прийти та подивитися на ступінь руйнування», — сказав Віктор Ляшко.

«Щоб відновити об’єкти, які були зруйновані, до стану, який був 24 лютого, вже зараз нам потрібно близько 2 млрд гривень»

Також Віктор Ляшко зазначив — якщо рахувати все що втрачається без інвестування в розвиток системи охорони здоров’я, як це було передбачено державним бюджетом на 2022 рік до моменту його переформатування на військові рейки, то, потрібно близько 26 млрд доларів потрібно, щоб систему охорони здоров’я відновити і розвивати в рамках відбудови України.

Гуманітарна допомога

«У 2022 США через USAID профінансували повністю виплату заробітної плати медичним працівникам. 2 млрд доларів були передані в програму медичних гарантій, які перекрили нестачу бюджету через несплату податків, які через війну не прийшли в бюджет», — сказав міністр.

«Також, за 2022 рік ми отримали десь 10,5 тисяч тонн гуманітарної допомоги у вигляді лікарських засобів, медичних виробів, розхідних матеріалів»

Укомплектування лікарень

«Особливістю воєнного стану є те, що не можна сказати, що те, що сьогодні є нагальною потребою, буде нею завтра. Найбільш критичне, як на мене, сьогодні – це наші опікові центри. Вони потребують допомоги. Хірургію, травматології та інші лікарні ми вже укомплектували й потрохи обладнання буде ще приїжджати», — каже міністр.

З опіковими центрами в країні проблема, розповів Віктор Ляшко, тому що найкращий опіковий центр був в Донецькій обласній лікарні, де з 2014 року Росія намагається встановити окупаційний режим.

Хірургічні та травматологічні пакети

«Війна призвела до того, що ми переглядаємо хірургічні та травматологічні пакети. Через певну специфіку нейрохірургічних травм або складних операцій до програми медичних гарантій буде доданий складний коефіцієнт. В таких випадках буде більше коштів приходити від Національної служби здоров’я до закладу, який лікує поранених або людей з тяжкою травмою», — розповів Віктор Ляшко.

«Ми розуміємо, що сьогодні з’являється дуже велика кількість травми, після лікування якої буде потреба в реабілітації. Але ця реабілітація також необхідна для тих, хто переносить інсульти.»

Ситуація з Covid

«За минулий тиждень ми маємо 2700 випадків. В порівнянні з попереднім тижнем динаміка впала на 13 %. Але в цілому за минулий тиждень в світі зареєстровано понад 3 млн випадків. Ковід продовжує робити свою «брудну» справу в світі і, на жаль, є й летальні випадки. Наша цифра в 2700 є недостовірною, тому що багато хто не йде на діагностику та не здає біоматеріал на дослідження, тому по ковіду в нас – недодіагностування» — сказав міністр.

Міністерство відслідковує кількість госпіталізованих та виписаних, а також кількість пацієнтів, яка перебуває в нас в лікарнях на кисневій терапії. ЗА словами Віктора Ляшка, сьогодні ситуація в нас повністю контрольована: не більше 5 % ліжок, які відведені для цієї терапії, зайняті.

Друга бустерна вакцина

На жаль, в нас не такі цифри охоплення щепленнями, як би нам хотілося. Порівняно з довоєнним періодом показники по охопленню щепленнями і по ковіду, і по іншим захворюванням значно впали, каже міністр.

«Вакцини в кабінетах щеплення є, в кабінетах сімейних лікарів є, тому прошу: не забувайте робити щеплення. Дорослі також кожні 10 років мають робити щеплення від дифтерії і це актуальна тема. Ці щеплення зараз також можна і треба зробити», — підсумував він.

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024