Рівненська офтальмологиня порадила, як зберегти зір в умовах вимкнень світла

14 Січня 2023, 15:19
Рівненська офтальмологиня порадила, як зберегти зір в умовах вимкнень світла 790
Рівненська офтальмологиня порадила, як зберегти зір в умовах вимкнень світла

Робота з гаджетами у неосвітленому приміщенні може негативно вплинути на очі та викликати подразнення слизової.

Про це Суспільному розповіла лікарка-офтальмологиня з Рівного Іванна Думановська. Вона пояснила, як в умовах відключення електроенергії вберегти свій зір.

Історія рівнянки

Рівнянка Людмила Савуляк віднедавна користується гаджетами лише в окулярах. Погіршення зору скрипалька помітила після того, як відключення світла стали регулярними.

«Усе життя пишалась, що у мене стовідсотковий зір. Для мене одягнути ниточку в голку — це була секунда. Погіршення відчула під час війни, саме з моменту вимкнення світла, це також збіглося і з тим, що день короткий. Коли вимикається світло — я автоматично переходила на мобільний телефон», — розповіла жінка.

Погіршення зору, зазначила Людмила Савуляк, супроводжувалося болем в очах та іншими симптомами.

«Очі пекли, втомлювались. Коли забувала окуляри знімати, то деколи до запаморочення доходило. Очні яблука боліли, відчувала дискомфорт, печіння, сухість», — додала вона.

Пані Людмила зауважила: коли відчула погіршення зору — одразу звернулась до лікаря.

«Я звернулась до офтальмолога. Погіршення у мене незначне. Ось перед новим роком я замовила собі окуляри. Після візиту мені стало комфортніше й легше читати, працювати з ноутбуком, з телефоном», — розповіла жінка.

Що радить лікарка

Лікарка-офтальмологиня Іванна Думановська лікує очі вже 12 років. Фахівчиня розповіла, що після регулярних відключень електроенергії пацієнтів зі скаргами на погіршення зору побільшало.

«Люди звертаються з такими скаргами як печіння очей, головний біль. Перший сигнал, що впав зір, це коли хочете книжку, телефон чи комп'ютер відсунути далі від себе. Ніби чіткість наводиш. Тоді вже потрібно корекцію проводити», — пояснила офтальмологиня.

Найбільше, зазначила лікарка, від роботи у неосвітленому приміщенні страждають офісні працівники, які працюють за комп'ютерами, а також учні та студенти, які повинні навчатися. Для них Іванна Думановська радить робити перерви та не використовувати для освітлення свічки.

«При свічках ні в якому разі, бо це буде тьмяне освітлення, очі будуть втомлюватися. Окрім того, зараз є опалення, сухе повітря і його також треба зволожувати, аби не капати собі штучні сльози», — сказала вона.

Також через відключення світла побільшало випадків травми ока, коли людина у темряві вдаряється об меблі, кутики дверей чи гілки дерев. Тому з собою лікарка радить завжди мати ліхтарики або інші джерела світла.

«Треба будувати свій навчальний чи робочий графік так, щоб це припадало на денну пору доби. Тому що при денному природному освітленні найкраще працюється і навчається. Не читати з екранів телефонів і комп'ютерів у темряві, бо це додатково навантажує наші очі. Треба для цього придбати собі додаткове освітлення, якісь лампи на батарейках», — пояснила Іванна Думановська.

Зберегти зір в умовах відключення електроенергії можна, однак потрібно суворіше дотримуватися правил гігієни очей, зазначила лікарка.

«Найкраще наші очі відпочивають, коли з близької відстані переводити погляд на даль. Тоді покращується кровопостачання в очах і очі так відпочивають. Достатньо п'ять таких вправ на годину і наші очі відчуватимуть полегшення», — розповіла вона.

Іванна Думановська додала: важливе також збалансоване харчування. Вона радить більше вживати фрукти, овочі, Омега 3, жирні поліненасичені кислоти, які містяться в рибі, олії та в горішках.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024