Волинянам порадили, як зробити святкове меню безпечним та корисним для здоров'я
На носі - новорічно-різдвяні свята, під час яких чи не у кожній родині готують святковий стіл.
Про те, як зробити його безпечним та корисним – у порадах від завідувачки відділу — лікарки з гігієни харчування Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб Валентини Довжик.
За словами лікарки, для того, щоб святкування було смачним, корисним, а головне – безпечним, намагайтеся не сідати за стіл голодними. Заздалегідь перекусіть фруктами чи йогуртом, це дасть легке насичення і допоможе уникнути переїдання.
Розпочинати святкову вечерю фахівчиня радить із салатів з овочами, приправлені рослинною олією, йогуртом, соком лимона чи граната. Такий салат легко засвоюється і разом з тим є джерелом мінералів, вітамінів і ферментів.
Намагайтеся не поєднувати складні вуглеводи, білки та жири: наприклад, до риби краще додавати зелень та овочі, до страв із картоплі – також радять додавати овочі, а не запечені м'ясо чи рибу.
Уникайте споживання кремових кондитерських виробів, кексів, тістечок, для солодкого столу краще обирати чорний шоколад, фрукти або сухофрукти.
«Знайте міру, не споживайте у занадто великих кількостях напої та їжу. Особливо це стосується алкогольних напоїв. Запам'ятайте: безпечної дози алкоголю не існує», – зазначила Валентина Довжик.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром