Пацієнти з інсультами, гемодіаліз, інфекційні хворі: де на Рівненщині лікують таких хворих

30 Грудня 2022, 12:43
Медична допомога 1713
Медична допомога

Рівненські лікарні мають надавати кваліфіковану медичну допомогу хворим з інсультами, пацієнтам, які проходять гемодіаліз та інфекційним хворим.

Про стан надання медичної допомоги в області у воєнний час та дотримання маршрутів пацієнта розповіла присутнім на підсумковій колегії Департаменту заступниця директора Олена Гандзюк, йдеться на сторінці установи у фейсбуці.

Як відомо, клінічний маршрут пацієнта опрацьовано та затверджено у наказі профільного Департаменту. Тож необхідно звернути увагу, щоб пацієнтів із підозрою на інсульт доставляли у «терапевтичне вікно» не у будь-яку іншу лікарню, а саме в інсультні центри. Таких на Рівненщині є вісім.

Щодо процедури лікування ниркової недостатності «гемодіалізу», то у Департаменті прийнято рішення, що ці послуги надають три лікарні. А саме, у Вараші, Радивилові та Сарнах залишається надання медичної послуги з гемодіалізу.

Також у профільному Департаменті визначено шість лікарень, що надають медпослугу інфекційним хворим. Зокрема, одна з умов НСЗУ – одна лікарня на 200 тисяч жителів. Саме у Департаменті визначають спроможність лікарень та їх географічну доступність.

«Величезне прохання діагностувати ВІЛ-інфекцію за клінічними показами. Є достатня кількість швидких тестів на первинці, вторинці та третинці. Однак рівень обстежень впав у 1,5 раза», – зазначила Олена Гандзюк.

Щодо вакцинації проти коронавірусної інфекції, то найкраще спрацювали у Рівному, Рівненському, Дубенському, Вараському та Сарненському районах. Проте актуальність вакцинокерованих інфекцій не зменшується.

В області діє 11 програм. У тому числі є й програми із цивільного захисту населення. Бюджет на них вже затверджено. Триває активна робота з донорськими організаціями. Як приклад, співпраця із Українсько-швейцарським проєктом «Діємо для здоров‘я».

За сприяння цього проєкту та під егідою профільного Департаменту розпочато роботу Центру знань з неінфекційних захворювань. Тут розповсюджуватимуть інформацію щодо профілактики та лікування серцево-судинних, онкологічних хвороб, цукрового діабету, хронічних захворювань легень, психічних розладів.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024