Як людині зрозуміти, коли потрібна допомога психолога: роз'яснення психотерапевта

27 Грудня 2022, 11:15
Як людині зрозуміти, коли потрібна допомога психолога: роз'яснення психотерапевта 973
Як людині зрозуміти, коли потрібна допомога психолога: роз'яснення психотерапевта

Кожному четвертому українцю загрожує психічний розлад через війну, такі дані оприлюднила Всесвітня організація охорони здоров’я. Йдеться про тривоги та стрес, а також важчі стани, що включають посттравматичний стресовий розлад, викликаний тривожними подіями.

Чи відповідають такі цифри дійсності, як вберегти психічне здоров’я в умовах війни і як зрозуміти, що вам уже потрібна допомога — розповів у етері Суспільне. Спротив соціальний психолог, психотерапевт, науковий співробітник Інституту соціальної та політичної психології Національної академії педагогічних наук України Володимир Савінов.

Стресовий розлад людей під час війни є здоровою реакцією психіки на нездорові обставини, зазначив Володимир Савінов.

«Зазвичай, 10% людей і так знаходяться на межі, за нормою або в межах норми. Тобто, умовно кажучи, додасться 15% людей до групи ризику психічних розладів і захворювань. Я не думаю, що це жахлива статистика, що прям ґвалт. Важливо розуміти, що які обставини — така і психіка», — пояснив він.

Психічні розлади бувають спадковими, органічними та викликані зовнішніми причинами.

«Вони дуже різні. Наприклад, приблизно 1% людей хворіє на психічні розлади через генетику, якісь травми, надмірне вживання алкоголю чи наркотиків. Це органічні розлади. Коли ми говоримо про тих, хто отримує невроз через несприятливі, ненормальні обставини, то тоді "перші ластівки" — це певна неадекватність людини. Якщо ви помічаєте, що людина стала якась не така, у неї зайва дратівливість, плач, вона менше спілкується чи навпаки забагато, певна гіперактивність, то це можуть бути перші розлади», — зауважив Володимир Савінов.

Слідкувати за власним психологічним станом також необхідно.

 

«Треба бути спостережливим до себе і до своїх близьких, зокрема, в дрібницях. Якщо ви почали частіше травмуватись у побуті, під час приготування їжі, до прикладу, це також ознака, що психіка нестабільна. Тут необхідно зосередитись на диханні. Концентруйтесь на тому, як ви видихаєте, робіть видихи довшими. Це може заспокоїти», — додав він.

Володимир Савінов дав універсальні поради, які допоможуть попередити кризовий стан та зберегти психічне здоров'я в умовах війни:

  • Відновлення почуття контролю. Необхідно знайти сферу в житті, яку будете контролювати.
  • Залученість — це друга складова життєстійкості. Чим більше ви залучені до корисної діяльності, не зависаєте у своїх думках — тим сприятливіше відновлення психологічної сили.
  • Прийняття ризику. "Необхідно розуміти, що ризик — це нормально, він завжди є у житті, просто зараз він надмірний. А віднайти якісь адекватні, індивідуальні методи протидії цьому ризику — це творче завдання для кожного".

Війна впливає на психіку не лише дорослих, а й дітей.

«Якщо у житті дитини з'являється булінг в її оточенні, виникає зайве травмування, дитина частіше плаче чи менше спілкується — на це батькам варто звертати увагу. Сьогодні потреба у спілкуванні підвищена у кожного з нас», — зауважив психолог.

Він додав: батькам та освітянам необхідно бути максимально щирими з дітьми.

«З одного боку діти нам довіряють, ми маємо бути з ними щирими, не можна нічого вигадувати, не можна обманювати. А з іншого боку — діти нас копіюють. Тому треба бути максимально щирими та відвертими, навіть більше, ніж було завжди, а також стати надійним плечем, бути впевненими й стійкими», — сказав Володимир Савінов.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024