Мамографія з томосинтезом: що це таке та у яких випадках її призначають

19 Грудня 2022, 16:22
Мамографія з томосинтезом: що це таке та у яких випадках її призначають 474
Мамографія з томосинтезом: що це таке та у яких випадках її призначають

Рак молочної залози – одне з найчастіших онкологічних захворювань, яке діагностують у світі. Протягом останніх років недуга значно помолодшала, а кількість пацієнтів, яким ставлять цей діагноз, збільшилася в рази. Одним із найточніших та найефективніших способів обстеження здоров'я грудей є мамографія з томосинтезом.

Пройти діагностику, з'ясувати причину больових відчуттів, а також отримати комплексне лікування можна за цією адресою: https://mammologycenter.com.ua/.

Що таке мамографія та як часто її слід робити?

На сьогодні мамографія залишається одним із найефективніших способів діагностики онкологічних захворювань молочної залози. Методика дозволяє виявляти недугу ще на ранніх стадіях, що гарантує пацієнту високі шанси на повне оздоровлення.

Попри те, що на цю процедуру не потрібне лікарське направлення, тлумачити висновок має саме фахівець.

Онкологи рекомендують проходити мамографію щороку жінкам, старшим за 40 років. Також на цю процедуру скеровують жінок будь-якого віку, які мають підозру на злоякісне утворення.

Яка різниця між звичайною мамографією та мамографією з томосинтезом?

Звичайна мамографія — це рентгенівський знімок грудей в двомірному форматі. Цей метод дозволяє онкологам виявляти ті новоутворення, які не можна «намацати» за допомогою пульпації. Однак у жінок, старших за 35 років, молочні залози значно ущільнюються. Відповідно, цей фактор суттєво ускладнює постановку точного діагнозу за допомогою звичайної мамографії.

В такому випадку, аби діагностика була точнішою, лікарі й застосовують мамографія з томосинтезом. Це порівняно новіший та вдосконаленіший метод діагностики злоякісних захворювань грудей.

Під час такої діагностики виходить 3D зображення молочної залози — об’ємна картина, на якій будь-яке утворення можна розглянути з усіх боків. Такий ефект досягається за допомогою серії пошарових знімків, які робляться з проміжком в один міліметр. Затим ці знімки об’єднуються в одну тривимірну картину.

Як наслідок, процедура мамографії з томосинтезом дозволяє уникнути додаткових обстежень, аби поставити точний діагноз.

Дослідження є чутливим до щільних і вузлових утворень та виявляє ті з них, які непомітні на звичайній мамографії.

Мамографію томосинтезу застосовують як під час профілактичних оглядів, так і для діагностики злоякісних утворень та інших патологій грудей.

Як підготуватися до мамографії з томосинтезом?

Процедура мамографії з томосинтезом спеціальної підготовки не потребує. Однак проводити її слід у першій половині менструального циклу, оскільки в цей період дослідження – максимального безболісне. Втім, якщо пацієнтка скаржиться на гострі болі, дослідження проводиться не залежно від менструального циклу.

Для жінок, в котрих уже наступив період менопаузи, таке обстеження можна проводити в будь-який час.

Разом із тим лікарі не радять жінкам, йдучи на процедуру, наносити будь-які косметичні засоби на досліджувану зону. Перед самим обстеженням слід зняти з тіла всі металеві предмети та попередити лікарня про те, що вживаєте певні ліки, або ж маєте імпланти.

Саме обстеження проводиться в спеціально обладнаному приміщенні, а лаборанти допомагають пацієнткам правильно налаштуватися на сам процес. Обстеження не тривале по часу.

Детальніше про мамографію з томосинтезом можна дізнатися на сайті спеціалізованої клініки https://mammologycenter.com.ua/uk/service/mamolog/.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024