Україна отримала сто тисяч доз векторної вакцини від COVID-19 Janssen

21 Грудня 2022, 15:00
Україна отримала сто тисяч доз векторної вакцини від COVID-19 Janssen 1017
Україна отримала сто тисяч доз векторної вакцини від COVID-19 Janssen

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 100 000 доз векторної вакцини від COVID-19 Janssen (Jcovden) у межах міжнародної ініціативи COVAX. 

Вакцина розподілена та доставлена Міністерством охорони здоров’я в 12 областей України та місто Київ. До прикладу, в Дніпропетровську область — 10 тис. доз, Харківську — 5,5 тис. доз, Київську — 1,45 тис. доз, йдеться на сайті Центру громадського здоров'я. 

Нагадуємо, що в серпні цього року Україна вже отримала перших 100 тис. доз вакцини Janssen (Jcovden). 

За минулий тиждень в Україні було зафіксовано понад 4,8 тис. нових випадків захворювання на COVID-19 та понад 2,5 тис. людей госпіталізовано. Вакцинація — єдиний спосіб захистити себе від важкого перебігу та смерті від коронавірусної хвороби. 

Janssen — це векторна вакцина, розроблена фірмою Janssen, якою володіє компанія Johnson & Johnson. Має торговельну назву Jcovden. Вакцина призначена для людей віком від 18 років. Для первинного курсу потрібна одна доза вакцини, далі необхідно робити бустерні щеплення. 

Вакцина дозволена до екстреного застосування Всесвітньою організацією охорони здоров’я, також дозвіл на її використання дали США, Велика Британія, Європейський Союз, Швейцарія, Канада та багато інших країн. В Україні вакцину Janssen зареєстрували 2 липня 2021 року. 

Нагадуємо, що від початку повномасштабного вторгнення росії Україна отримує вакцини від коронавірусної хвороби тільки безкоштовно у межах COVAX. Ініціатива COVAХ спрямована на забезпечення справедливого та рівноправного доступу до вакцин від COVID-19 для кожної країни світу. 

Роботу COVAX координують Глобальний альянс з вакцин та імунізації (GAVI), ВООЗ та Коаліція з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI), а ЮНІСЕФ взаємодіє з виробниками та партнерами щодо закупівель та логістики вакцин від COVID-19. COVAX працює з організаціями громадянського суспільства, виробниками вакцин, урядами США, Великобританії, Європейського Союзу, зі Світовим банком та іншими.

ВООЗ, ЮНІСЕФ, GAVI, ЄС, Велика Британія, USAID продовжили та розширили підтримку України щодо вакцинації від COVID-19 в рамках їхнього реагування на пандемію COVID-19 під час війни та подальшої надзвичайної гуманітарної ситуації. Завдяки поставкам COVAX, українці зможуть і далі отримувати захист від коронавірусної хвороби. 

Доставка вакцини Janssen (Jcovden) стала можливою завдяки фінансовій підтримці Великої Британії.

ВООЗ в Україні провела інструктаж по використанню вакцини для понад 300 медичних працівників і тренерів з усіх регіонів. За потреби навчені тренери будуть проводити ще тренінги для колег по всій країні. Ознайомитись із рекомендаціями ВООЗ щодо використання вакцини Janssen (Jcovden) можна за посиланням: https://bit.ly/3CnL6gS

Вакцина Janssen дозволена для людей старше 18 років, втім отримати первинну імунізацію проти COVID-19 наявними в Україні вакцинами можуть усі дорослі та діти віком від 12 років. Першу бустерну дозу рекомендовано дітям від 12 років. Усі люди, старші 18 років, можуть отримати 2 бустерні дози — першу через 5 місяців після первинної імунізації, другу через 4 місяці після першої. 

Щепитися в Україні можна безоплатно в будь-якому пункті або центрі вакцинації від COVID-19. Адреси та контакти пунктів та центрів за посиланням: https://vaccination.covid19.gov.ua/list 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024