Вітамін D: що потрібно знати

20 Грудня 2022, 17:29
Вітамін D: що потрібно знати 2442
Вітамін D: що потрібно знати

Більшу частину вітаміну D ми отримуємо завдяки впливу сонячного світла. Звідси і його неформальна назва — «вітамін сонця».

Узимку, коли сонячний день коротший, і через холодну погоду ми менше часу проводимо на вулиці, кількість вітаміну D в організмі знижується. А ця поживна речовина необхідна для нашого здоров’я, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Вітамін D допомагає організму засвоювати кальцій і фосфати з нашого раціону. Ці мінерали важливі для здоров’я кісток, зубів і м’язів.

Разом із кальцієм вітамін D допомагає захистити нас від розвитку остеопорозу — хвороби, котра робить наші кістки тоншими і слабшими та підвищує ризик їх руйнування. У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, у дорослих — до остеомаляції (зниження міцності кісток).

Організму вітамін D потрібен і для інших функцій. Він допомагає нашим м’язам рухатися,  нашим нервам – передавати повідомлення між мозком і тілом. Наша імунна система потребує вітаміну D, щоби боротися із вторгненням бактерій і вірусів.

Зазвичай, щоби здорова людина отримала свою порцію вітаміну D, достатньо бувати на сонці і вживати продукти, які містять вітамін D. Тому, попри холодну погоду й невелику кількість сонця, варто бувати на вулиці взимку принаймні 15–20 хвилин удень. А також включати в свій раціон такі харчові продукти:

  • жирна риба — скумбрія, тунець, форель, лосось;
  • молочні продукти — вершкове м асло, твердий сир, домашній сир, йогурт, сироватка, цільне молоко;

яловича печінка;

  • яєчні жовтки.

Проте є люди, яким цього може бути недостатньо, зокрема, це:

  • немовлята;
  • люди старшого віку, особливо якщо вони не виходять із дому;
  • люди з ожирінням (високий індекс маси тіла);
  • люди з незбалансованим харчуванням, наприклад, вегани;
  • люди із хворобами шлунково-кишкового тракту та печінки.

Якщо ви у групі ризику, проконсультуйтесь із сімейним лікарем щодо тестування на рівень вітаміну D в крові. У разі потреби, лікар може призначити прийом вітаміну D як харчову добавку.

Важливо не займатися самолікуванням і не приймати вітамін D просто тому, що почалася зима. Адже високі дози цього вітаміну можуть бути шкідливими для здоров’я https://bit.ly/3osHHWJ. Перед прийомом будь-яких вітамінів чи харчових добавок обов’язково порадьтеся зі своїм лікарем!

Їжте яйця, вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку — це найкраща профілактика дефіциту вітаміну D!

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024