Під час війни інвалідність дитині може бути встановлена дистанційно, – МОЗ

18 Грудня 2022, 12:35
Під час війни інвалідність дитині може бути встановлена дистанційно, – МОЗ 2180
Під час війни інвалідність дитині може бути встановлена дистанційно, – МОЗ

На період дії воєнного стану процедуру встановлення та продовження інвалідності спрощено як для дорослих, так і для дітей.

Відповідно до постанови КМУ під час воєнного стану, якщо дитина з інвалідністю, якій виповнилось 18 років, не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), така комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення ЛКК, нагадує МОЗ.

Проведення медико-соціальної експертизи за направленням лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) здійснюється незалежно від місця реєстрації, проживання або перебування особи, яка звертається для встановлення інвалідності.

На період дії воєнного стану, строк повторного огляду вважається продовженим на весь час дії воєнного стану та впродовж 6 місяців після його припинення/скасування. Всі виплати та пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду. 

Діти та дорослі з інвалідністю мають можливість отримувати, відповідно до індивідуальної програми реабілітації, без проходження повторного огляду ЛКК чи МСЕК:

  • соціальні виплати;
  • реабілітаційні послуги та допоміжні вироби (милиці, ходунки, крісла колісні);
  • засоби інконтиненції, наприклад, памперси, катетери тощо;
  • освітні послуги;
  • відповідні пільги.

Вони мають можливість пройти медичне обстеження для проведення повторної медико-соціальної експертизи протягом 6 місяців після припинення/скасування воєнного стану. Це дає можливість надалі забезпечити соціальний захист та реалізацію реабілітаційних заходів дітям з інвалідністю.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024