У МОЗ просять лікарні припинити планові госпіталізації: в чому причина

09 Грудня 2022, 10:35
У МОЗ просять лікарні припинити планові госпіталізації: в чому причина 2308
У МОЗ просять лікарні припинити планові госпіталізації: в чому причина

Міністерство охорони здоров'я просить тимчасово припинити планові госпіталізації в медустановах по всій Україні через можливі аварійні відключення електро -, тепло- та водопостачання.

Як повідомляє РБК-Україна, про це йдеться в листі міністерства, який отримали обласні та Київська міська військові адміністрації.

«Міністерство охорони здоров'я України у зв'язку з повномасштабною збройною агресією Російської Федерації, а також можливої роботи в екстремальних умовах (аварійного відключення електропостачання, водопостачання та централізованого теплопостачання) просить призупинити планові госпіталізації в закладах охорони здоров'я до подальших рекомендацій», – йдеться в листі.

З опублікованого документа також випливає, що МОЗ просить перевірити наявність в медустановах аварійного/резервного електропостачання, джерел теплопостачання, стан генераторів, наявність палива, запасів води і продуктів, медикаментів з розрахунком на 1 місяць роботи тощо. 

Керівник прес-служби Департаменту охорони здоров'я КМДА Наталія Вишневська пояснила, що рішення про плановість госпіталізації ухвалює лікар.

«Є окремі стани – не ургентні, коли, наприклад, зволікання навіть з плановим лікуванням може ускладнити лікування певної патології пізніше. Тоді лікар може ухвалити рішення про госпіталізацію. І ніхто не скаже йому, що цей випадок плановий або позаплановий. Це відпрацьований механізм. Ми вже його застосовували під час спалаху COVID-19», – сказала Вишневська.

Робота лікарень в Україні в умовах повномасштабної війни – останні новини

За словами радника глави Офісу президент України Михайла Подоляка, новий людожерський план РФ полягає в тому, щоб завдати удару при мінусовій температурі, залишивши українців без світла і опалення. «Хочуть поставити на коліна наші пологові будинки, лікарні, щоб наші дітки дихали на інгаляторах в центрах обігріву, «Центрах незламності», як ми їх називаємо», – зазначав він. 

МОЗ і місцева влада активно готують лікарні до роботи в складних умовах. Раніше заступник міністра охорони здоров'я України Марія Карчевич раніше пояснила, що незважаючи на забезпеченість генераторами, під час блекауту українські лікарні не працюватимуть як зазвичай. 

Вона зазначила, що у разі тривалої відсутності електроенергії в Україні медичні заклади відмовляться від проведення планових госпіталізацій та операцій. 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024