У разі тривалого відключення світла в лікарнях призупинять планові госпіталізації та операції

06 Грудня 2022, 09:10
У разі тривалого відключення світла в лікарнях призупинять планові госпіталізації та операції 2286
У разі тривалого відключення світла в лікарнях призупинять планові госпіталізації та операції

Під час попереднього блекауту в Україні жоден заклад охорони здоров’я не припинив свою роботу

У разі тривалого відключення світла в Україні в лікарнях призупинять планові госпіталізації та операції, щоб не перевантажувати заклади. За таких обставин проводитимуть тільки ургентні операції, тобто в тих випадках, де потрібна невідкладна допомога. А втім, це сценарій на «крайній випадок». Про це розповіла заступниця міністра охорони здоров’я Марія Карчевич в етері єдиного телемарафону.
 

Вона пояснила, що МОЗ розділяє заклади на випадок блекауту на два рівні:

  • ті, які мають працювати безперебійно, якщо буде відсутнє тільки енергоживлення;
  • ті, що мають автономне опалення і працюватимуть, навіть якщо не буде централізованого водопостачання та опалення.
За словами Карчевич, установи і першого, і другого рівнів базово забезпечені генераторами та супутниковими станціями Starlink для того, щоб був можливий зв'язок та комунікації в екстрених ситуаціях.
 
У разі тривалих відключень світла МОЗ рекомендувало призупинити планові госпіталізації та операції; робити тільки ургентні операції; законсервувати частину приміщень, які тимчасово не використовуються тощо. А втім, це — «крайній випадок».
 
«Ви бачили: навіть коли кілька днів були суттєві перебої з енергоживленням, у нашій країні жоден заклад охорони здоров’я не припинив свою роботу», — сказала Карчевич.
 

Вона зазначила, що критична мережа, а серед них і заклади, які мають договір з Національною службою охорони здоров’я України та фінансуються зокрема з державного бюджету, продовжують свою роботу.

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024