Чи правда, що болі у спині лікуються уколами та хондропротекторами

04 Грудня 2022, 12:00
Чи правда, що болі у спині лікуються уколами та хондропротекторами 1433
Чи правда, що болі у спині лікуються уколами та хондропротекторами

Піковий вік виникнення болю в спині — 35-55 років. 

Так говорить МОЗ, попри поширену думку, що такий симптом зазвичай переслідує людей старшого віку.

Окрім упередження щодо віку, панує міф про те, що перша допомога при болю в спині — це болючі уколи, крапельниці та хондропротектори, які ніби як стимулюють відновлення хрящової тканини. Нумо розбиратися.

Варто зазначити, що біль у попереку може бути передвісником серйозної хвороби лише в 1-2% пацієнтів. Серед червоних прапорців такі суміжні симптоми, як підвищення температури, різка втрата ваги, порушення чутливості кінцівок, слабкість у м’язах. Якщо біль супроводжують такі ознаки, якнайшвидше звернись до лікаря/ки.

У переважній більшості випадків біль має механічний характер, себто викликаний певним положенням тіла та/або руховою активністю.

Доведено, що ін’єкції та таблетовані форми препаратів мають однакову ефективність. Тож прийому призначених лікарем таблеток достатньо. А крапельниці в даному контексті взагалі не мають наукового обґрунтування.

Якщо болить спина, то треба менше рухатися — це теж міф. Спокій і постільний режим можуть тільки затримати одужання, а біль перейде в хронічний. Більше про типи болю в спині та які вправи слід робити МОЗ розповідає тут.

Насамкінець, про хондропротектори. Ці препарати не мають доведеної ефективності.

Якщо тебе турбує біль у попереку, звернись до лікаря/ки без вагань. Піклуйся про себе та довіряй тільки доказовій медицині. Це допоможе зберегти як здоров’я, так і психологічний добробут і ресурси.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024