Львівські хірурги врятували хлопчика з Бахмута, в якого осколок спровокував інфаркт мозку

04 Грудня 2022, 10:15
Львівські хірурги врятували хлопчика з Бахмута, в якого осколок спровокував інфаркт мозку 801
Львівські хірурги врятували хлопчика з Бахмута, в якого осколок спровокував інфаркт мозку

Уламок в голові спровокував у 12-річної дитини з Бахмута інфаркт мозку. 

За життя Михайлика Баєва з Бахмута, у двір якого прилетіла російська ракета, лікарі Національного реабілітаційного центру «Незламні» боролися три місяці. Хлопчика вдалося врятувати. Його тато – загинув, йдеться на фейсбук-сторінці Першого медичного об'єднання Львова.

Баєви пораються по господарству, коли починається обстріл. Для Бахмута – міста на сході України – це, на жаль, давно не рідкість. Приліт ракети. Цього разу вона потрапляє просто у двір. Уламки розлітаються увсебіч. Батька ранить смертельно. Михайла відкидає в дім ударною хвилею.

Місцева лікарня. У дитини десятки уламків на обличчі та шиї, пошкоджена сонна артерія та інфаркт головного мозку. Його спровокував один з уламків, який потрапив в голову. Стан критичний.

Михайла терміново евакуюють до Дніпра. Там вдається відновити кровопостачання мозку та стабілізувати стан дитини. Далі – евакуаційний потяг до Львова. Так хлопчик опиняється у Національному реабілітаційному центрі “Незламні” Першого медоб’єднання Львова. Тут в боротьбу за його життя включається команда центру дитячої нейрохірургії.

Стан Михайла все ще тяжкий. Через ушкодження сонної артерії хлопець не може навіть ковтати та говорити, не те, що ходити. На додачу комп’ютерна томографія показує: у мозку дитини залишаються ще два уламки – у ділянці позаду очей та тім‘яній, що поруч із життєво важливими магістральними судинами.

Завідувач відділення нейрохірург Михайло Ловга розуміє: чіпати їх надто небезпечно. Якщо пошкодити магістральну судину, буде сильна кровотеча. Дитина може померти. 

Відтак Михайла починають лікувати медикаментозно. Працювати з пацієнтом починають фахівці з реабілітації - фізичний терапевт та логопед. За кілька тижнів злагодженої роботи Михайло починає говорити, рухати ногами та новіть робить перші самостійні кроки.

Паралельно відбувається ще один етап лікування – загоєння осколкових поранень та опіків. Тут підключаються хірурги на чолі із Олександром Калінчуком та комбустіологи Леся Стрілка і Галина Саян. Аби закрити дефекти від ран, разом вони виконують кілька операцій.

І ось після трьох місяців лікування Михайло з бабусею та молодшим братом, який з опіками теж перебував у лікарні, їдуть до Дніпра – тепер там вони мешкатимуть. З Національного реабілітаційного центру “Незламні” Першого медоб’єднання Львова хлопець виходить на своїх ногах. Завдяки злагодженій командній роботі наших професіоналів дитина повертається до повноцінного життя. І хоч у його голові назавжди лишаться два уламки, лікарі певні: нашкодити дитині ті не зможуть.

За час повномасштабного вторгнення лікарі Національного реабілітаційного центру “Незламні” Першого медоб’єднання Львова надали допомогу 250 пораненим діткам.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024