Риновірусна інфекція може запобігти захворюванню на Covid-19, – дослідження

03 Грудня 2022, 16:42
Риновірусна інфекція може запобігти захворюванню на Covid-19, - дослідження 1270
Риновірусна інфекція може запобігти захворюванню на Covid-19, - дослідження

У 2021 році Journal of Infectious Diseases опублікував результати досліджень шотландських вчених з Університету Глазго.

Так, якщо вірити цим дослідженням, риновірусна інфекція може запобігти захворюванню на Covid-19. Цікаво, еге ж? Тільки не спішіть чхати один на одного, а розберімось, що таке цей страшний риновірус, йдеться в телеграм-каналі Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Риновірусна інфекція (заразний нежить) – гостре вірусне захворювання верхніх дихальних шляхів, що перебігає з переважним ураженням слизової оболонки порожнини носа. Іноді може поєднуватись з кишковими розладами.

Це сезонне захворювання, пік якого припадає на осінньо-зимовий період.

Джерелом інфекції є хвора людина. Під час чхання вона розпилює краплинки заразного секрету на 4-5 м навколо себе. Сприйнятливість до цього вірусу вкрай висока.

Клінічно риновірусна інфекція розпочинається гостро з закладеності носа, чхання, появи слизових та водянистих виділень з носа, кількість яких невпинно збільшується. Загальний стан хворого задовільний, температура рідко підіймається до фебрильних цифр.

Люди з риновірусною інфекцією бліді, з дещо розпухлим носом і напіввідкритий ротом. У деяких хворих у якості фонової хвороби з’являється лабіальний герпес чи диспептичні розлади. Лікується риновірусна інфекція у більшості випадків симптоматично. Лише при важкому перебігу використовують донорський імуноглобулін.

Але ж яким чином звичайна застуда вбереже наш організм від Covid-19? У світі вірусів є так звана «конкуренція» за організм людини. При потраплянні в організм одночасно коронавірусу та риновірусу останній запускає імунну відповідь в організмі та не дає розвинутися SARS-CoV-2 в епітелії дихальної системи, блокуючи реплікацію вірусу. 

Однак даний механізм діє лише допоки риновірус знаходиться в організмі. Тобто перехворівши людина знову буде сприйнятлива до вірусу на Covid-19. Саме тому вакцинація і дотримання протиепідемічних заходів і досі лишаються найефективнішими методами профілактики коронавірусної хвороби

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024