ЮНІСЕФ закликає забезпечити інклюзивність для всіх дітей з інвалідністю під час гуманітарного реагування

03 Грудня 2022, 14:41
ЮНІСЕФ закликає забезпечити інклюзивність для всіх дітей з інвалідністю під час гуманітарного реагування 1817
ЮНІСЕФ закликає забезпечити інклюзивність для всіх дітей з інвалідністю під час гуманітарного реагування

Напередодні Міжнародного дня людей з інвалідністю Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) відзначає права, потенціал та  внесок усіх дітей з інвалідністю.

Водночас ЮНІСЕФ закликає уряд та гуманітарні організації забезпечити інклюзивність в програмах гуманітарного реагування в Україні, особливо в програмах для внутрішньо переміщених дітей та їхніх родин.

«Діти з інвалідністю - це перш за все діти. В них, як і в будь-яких інших дітей є права. Тому уся гуманітарна діяльність має враховувати потреби дітей з інвалідністю та пропонувати необхідний  захист, догляд та безбарʼєрне середовище. Жодна дитина не має залишатися осторонь, особливо під час війни. Ми маємо бути впевнені, що діти з інвалідністю помічені, почуті та захищені», - сказав Голова представництва ЮНІСЕФ в Україні Мурат Шахін.  

Діяльність ЮНІСЕФ спрямована та розбудову світу, де діти та молодь з інвалідністю можуть повноцінно реалізовувати свій потенціал, зростати здоровими, освіченими, захищеними, почутими та залученими у своїх громадах. Організація також має на меті забезпечити повний доступ до послуг у громадах та підтримку для дітей з інвалідністю та їхніх родин, незалежно від того, де вони проживають, як у часи стабільності, так і під час надзвичайних ситуацій. 

ЮНІСЕФ успішно співпрацює з українським урядом та партнерами у цій сфері. У межах цього партнерства, 19 державних та громадських організацій з усієї країни навчаються для надання послуг раннього втручання дітям раннього віку із затримками розвитку та інвалідністю. Ця ініціатива впроваджується як частина проєкту «Раннє втручання», очолюваного ЮНІСЕФ та львівським реабілітаційним центром «Джерело» за підтримки Міністерства соціальної політики в Україні. 

Партнерство ЮНІСЕФ та центру «Джерело» фокусується саме на проблемах дітей з інвалідністю.  В результаті цього партнерства за останні п'ять місяців 5 870 внутрішньо переміщених дітей отримали комплексну оцінку їхніх потреб, а 42% з них (2 465) були визначені як особи із затримкою розвитку та інвалідністю. Ці діти були направлені до соціальних служб, забезпечені необхідними реабілітаційними та іншими спеціалізованими послугами. 

Крім того, ЮНІСЕФ провів тренінги для 57 громадських організацій, які очолюють батьки дітей з інвалідністю або жінки з інвалідністю. Такі тренінги дозволять їм розвивати свій правозахисний потенціал та розбудовувати мережу партнерства, щоб їхні голоси були почуті та враховані при плануванні та впровадженні гуманітарного реагування у їхніх громадах.

ЮНІСЕФ також продовжує посилювати систему соціальних послуг, в тому числі спеціалізованих у громадах з великою кількістю внутрішньо переміщених осіб. У межах проєкту ЮНІСЕФ допомагає закуповувати та доставляти сім'ям дітей з інвалідністю допоміжні засоби, такі як слухові апарати, крісла колісні, ай-трекериальтернативні системи комунікації тощо. Крім того, такі сім'ї отримують психосоціальну підтримку. Також для батьків, опікунів та фахівців у громадах розробляється інформаційні матеріали про догляд за дітьми, які отримали  інвалідність внаслідок поранення мінами та іншими вибухонебезпечними залишками війни. 

 

Наприкінці березня цього року ЮНІСЕФ запустив програму фінансової допомоги спільно з Міністерством соціальної політики України. Ця допомога призначена для родин, у яких є троє або більше дітей, а також родинам з дітьми з інвалідністю. Її отримали близько 50 тисяч дітей з інвалідністю та їхніх родин. Цього місяця ЮНІСЕФ планує здійснити другу виплату цим родинам - найбільш уразливими з-поміж 200 тисяч сімей, яких вже було підтримано в межах програми фінансової допомоги.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024