Чим небезпечна патологічна одержимість здоровим способом життя та правильним харчуванням
Донедавна до розладів харчової поведінки відносили лише анорексію та булімію, але зараз все частіше психотерапевти стикаються з феноменом нав'язливого бажання вживати тільки «здорові» продукти. Здавалося б, що у цьому поганого?
Безперечно, здоровий спосіб життя гідний похвали. Збалансоване харчування та контроль ваги у поєднанні із заняттями спортом допомагає уникнути багатьох недуг, ожиріння, уповільнює старіння та піднімає настрій, роз'яснюють у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.
Проте все має бути в міру, у всьому треба дотримуватись золотої середини.
Патологічна одержимість здоровим способом життя та правильним харчуванням може призвести до розладу харчової поведінки.
Отже, орторексія (від грецького ὀρθός — «правильний» та ὄρεξις — «апетит») – це патологічне прагнення харчуватись виключно здоровою, корисною їжею. Передумови до орторексії можуть бути різними: хтось почав із того, що хотів скинути зайву вагу, а хтось просто захопився ідеями здорового способу життя, зокрема харчування.
Спочатку інтерес адекватний і може добре позначатися на самопочутті та зовнішньому вигляді людини. Але поступово переростає на занепокоєння і перетворюється на проблему.
Точна причина орторексії невідома. Широка увага до трендів здорового харчування в соціальних мережах могла сприяти розвитку орторексії у деяких людей. Багато інших факторів підвищують шанси на розлад харчової поведінки – низька зацікавленість або вибагливість у їжі, низька самооцінка, завищені вимоги до себе, соціальна пропаганда (нав’язливе впровадження ідей про «здорове», «екологічне» та «правильне» харчування «гарантує» стрункість, красу, успіх і молодість), прагнення до самовдосконалення, мода на красу.
Ознаки орторексії:
- вибір продуктів харчування виключно за якісними характеристиками, а не особистими смаковими уподобаннями;
- жорстке обмеження набору продуктів, які людина їсть (цукор, сіль, алкоголь, кофеїн, глютен, дріжджі, консерванти, ГМО та інші продукти під суворою забороною);
- високий рівень стресу, коли «безпечні» або «здорові» продукти недоступні;
- нав’язливе стеження за певними обліковими записами про їжу та «здоровий спосіб життя» в соціальних мережах;
- страх перед забороненими продуктами (до розвитку фобії);
- переважне спілкуватися зі «своїми людьми» (хто поділяє ваше захоплення здоровим харчуванням) та уникання «чужих» (хто вживає «шкідливу» їжу);
- уникання ресторанів та громадських закладів (страх до страв, що були приготовані по-іншому, не по своєму способу);
- підвищене занепокоєння щодо корисності інгредієнтів у харчових продуктах.
Хоча орторексія не є «офіційним» розладом харчової поведінки, але вона може мати таке ж клінічне значення, як і будь-який інший розлад і може мати серйозні наслідки для фізичного та психічного здоров’я (анемія, анорексія, гормональні порушення, виснаження, психічні розлади, депресія, тривога, втрата ваги, зменшення активності в соціумі, замкнутість, звуження кола інтересів на користь здорового харчування).
Профілактика орторексії:
- підвищувати самооцінку та впевненість у собі;
- не захоплюватися дієтами та завжди обговорювати їхню доцільність із фахівцем;
- вибирати продукти з орієнтацією не лише на її корисність, а й на смакові уподобання;
- вчитися насолоджуватися смаком, ароматом та зовнішнім виглядом їжі;
- присвячувати свій час не лише захопленості здоровому способу життя, а й улюбленим хобі;
- уникати модних дієтичних тенденцій, впливових знаменитостей і дієтичних порад з ненадійних джерел.
Як допомогти людині з орторексією?
Батьки, родина чи друзі у співпраці з фахівцем із психічного здоров’я, дієтологом відіграють важливу роль у відновленні здорового харчування. Одужання означає набагато більше, ніж просто припинення дієт та обмежень. Потрібно розібратися в законах раціонального харчування, навчитися по справжньому приймати та любити своє тіло і усвідомити, що ідеальна їжа не зробить вас краще, ніж ви є.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром