У Волинському медичному інституті говорили про проблеми ВІЛ/СНІД

02 Грудня 2022, 09:15
У Волинському медичному інституті говорили про проблеми ВІЛ/СНІД 845
У Волинському медичному інституті говорили про проблеми ВІЛ/СНІД

Викладачі, студенти та представники профільних організацій стали учасниками семінару-зустрічі «ВІЛ-інфекція: сучасний вимір» у Волинському медичному інституті.

Ініціювала та провела захід викладач інфектології та епідеміології Наталія Федонюк, йдеться на сторінці Волинського медичного інституту у фейсбуці

Модераторка розповіла про історію виникнення цього дня, наголосивши на важливості поінформованості молоді про проблеми ВІЛ/СНІДУ та про людей, які живуть з таким діагнозом. Символом боротьби з цією хворобою є червона стрічка, яка означає: «Я знаю про проблему ВІЛ/СНІД, і я не байдужий до неї». Тож учасники приєдналися до соціальної акції та прикріпили стрічки до одягу.
Студентка групи Ф-40 Анна Дильдіна у своїй доповіді розкрила питання ВІЛ у діахронічному аспекті (виникнення хвороби, її міграція континентами, розвиток пандемії). Характеристику вірусу, його види, структуру, модифікацію та розробки вакцин, які відбуваються сьогодні, проаналізував Назар Рибачук, студент групи Ф-41.
Про практичні аспекти проблеми розповіла завідувачка центру профілактики та боротьби зі СНІДом КП «Волинська обласна інфекційна лікарня» Олена Макаренко.
«Через війну в Україні збільшується ризик поширення ВІЛ-інфекції, – зауважує Олена Іванівна. – Однак головна стратегія боротьби з ВІЛ залишається незмінною: це недопущення передачі вірусу наступному поколінню. Для цього проводиться планове тестування вагітних жінок. І сьогодні немає потреби переривати вагітність: інфікованим особам призначають АРТ-терапію, рекомендують кесарів розтин, штучне вигодовування та перевірку малюка до 18 місяців, після чого діагноз або встановлюється, або знімається остаточно». Фахівчиня наголошує: основний шлях передачі інфекції – гетеросексуальний, і обмежень у віковій категорії він не має.
Щодо професійних аспектів зараження ВІЛ, які актуальні для студентів-медиків, то Олена Макаренко розповіла, як діяти у разі аварії медичному працівнику. Найперше – не приховувати, а повідомляти про травми керівнику підрозділу. Попри те, що кількість аварій висока, згідно з даними центру профілактики та боротьби зі СНІДом, фактів зараження серед медпрацівників станом на сьогодні не зареєстровано.

Доповнюючи попередніх учасників, голова міської організації Товариства Червоного Хреста Емілія Матвійчук та волонтер організації Леся Олійник розповіли про санітарно-просвітницьку роботу на тему ВІЛ у Луцьку, а також запросили молодь приєднатися до волонтерської діяльності, яка особливо важлива у воєнний час (зокрема, соціальна та психологічна робота з внутрішньо переміщеними особами).

Насамкінець студенти отримали тематичні буклети та поспілкувались із запрошеними учасниками.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024