Чи варто робити щеплення проти грипу

28 Листопада 2022, 12:26
Чи варто робити щеплення проти грипу 832
Чи варто робити щеплення проти грипу

Сезон грипу в цьому році офіційно розпочався. Це означає — саме час замислитися про вакцинацію від хвороби. 

На ресурсі «Бережи себе» розповідають, чи є сенс робити щеплення від грипу та кому насамперед варто подумати про це.

Грип не відрізняється від звичайного ГРЗ. Якщо це правда, то навіщо мені вакцинуватися?

Частково ви маєте рацію. Грип — це дійсно один із різновидів ГРЗ. Хвороба викликає схожі симптоми: підвищення температури, головний біль, нежить, кашель.

Звичайно, є деякі нюанси. Зокрема, грип має більш різкий початок, а загальне самопочуття може бути суттєво гіршим, ніж у випадку звичайної застуди. З практичної точки зору це означає, що ви точно випадатимете з робочого процесу.

Якщо ваш організм ослаблений — грип може спричинити ускладнення. Тоді лікування затягнеться.

Кому треба вакцинуватися?

ВООЗ відносить до груп високого ризику такі категорії людей:

  • → Вагітні жінки на будь-якому терміні вагітності.
  • → Люди старшого віку.
  • → Діти до 5 років.
  • → Люди з хронічними захворюваннями серця, легень, нирок, печінки, крові, а також ті, хто має порушення метаболізму або неврологічного розвитку.
  • → Люди з ослабленим імунітетом через ВІЛ/СНІД, хімієтерапія, лікування стероїдами або наявність злоякісних новоутворень.

Також до групи ризику відносять медичних працівників та працівниць, які одночасно контактують як із хворими на грип, так і з людьми з груп ризику.

Грип — це й економічна небезпека. Через хворобу велика кількість людей одночасно не мають можливості нормально працювати. Власники компаній можуть організувати вакцинацію співробітників і співробітниць та в такий спосіб забезпечити безперебійну роботу своєї компанії.

Чи безпечно вакцинуватися вагітним?

Так! Вакцина від грипу застосовується вже понад 50 років. Вона має доведену безпечність і ефективність.

У вагітних відбувається ряд змін в імунній системі, серці та легенях, що робить жінку більш вразливою до вірусів, тож грип може протікати у вагітних важче. До того ж висока температура — не дуже сприятливий фактор для малюка, тож є сенс попередити такі ризики.

Я хочу вакцинувати дитину. Це можна зробити?

Діткам роблять щеплення від грипу із 6 місяців. Оскільки юний організм ще не має достатньо досвіду контакту з грипом, то перший раз щеплення рекомендують зробити двома дозами з проміжком принаймні в чотири тижні.

Дітям до 6 місяців вакцинація не проводиться. Але є кілька опцій, як можна захистити немовля:

1. Вакцинуйтеся під час вагітності. У перші місяці життя в дитини зберігається частина антитіл матері.

2. Вакцинуйте всіх, хто контактує з дитиною. Особливо важливо це зробити тим, хто буває в людних місцях, а потім повертається до дитини.

3. Використовуйте неспецифічні методи профілактики. Мийте руки, не відвідуйте місця скупчення людей, провітрюйте приміщення, де знаходиться немовля.

У мене є хронічне захворювання. Напевно, це протипоказ для вакцинації, правильно?

Навпаки. Люди з ослабленим здоров’ям знаходяться в групі ризику й важче переносять грип, тому насамперед щеплення потрібно робити їм.

Протипоказань для вакцинації від грипу небагато, але все ж вам краще обговорити їх зі своїм/єю лікарем/кою. Перед тим, як робити щеплення, обов’язково поділіться з лікарем/кою своїми сумнівами та анамнезом.

Які вакцини є в Україні? Яка з них краща?

Цього року в Україні доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра» та «Джисі Флю». Обидві вакцини ефективні та безпечні. Головний принцип тут — чим швидше ви вакцинуєтеся, тим краще. Тож обирайте будь-яку доступну вакцину.

Я вакцинований/а. Тепер я не захворію на грип?

Не зовсім. Ефективність вакцинації залежить від організму людини й того, наскільки точно збігатиметься тип вірусу, від якого ви щеплені, з тим, який ви зустрінете.

Вакцинація проти грипу знижує ризик захворіти на 40–60 %. У будь-якому разі захворювання проходитиме спокійніше: ризики ускладнень, госпіталізації та смерті знижуються суттєво.

Чи правда, що я менше хворітиму в осінньо-зимовий період?

На жаль, ні. Щеплення від грипу захистить вас лише від грипу.

Попіклуйтесь про себе та близьких у сезон грипу та вакцинуйтесь. Бережіть себе.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024