Офтальмологиня з Луцька розповіла про методи вимірювання внутрішньоочного тиску

27 Листопада 2022, 12:00
Лікарка-офтальмологиня Консультативно-діагностичного Центру медичного об'єднання Луцької міської громади Ольга Колбасюк 968
Лікарка-офтальмологиня Консультативно-діагностичного Центру медичного об'єднання Луцької міської громади Ольга Колбасюк

Лікарка-офтальмологиня Консультативно-діагностичного Центру медичного об'єднання Луцької міської громади Ольга Колбасюк розповіла про вимірювання внутріочного тиску.

Про це йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці

За словами лікарки-офтальмологині, вимірювання внутрішньоочного тиску (ВОТ) або тонометрія – одне з основних офтальмологічних обстежень. 

У здорових людей тиск всередині очного яблука зазвичай має бути в межах 10-21 мм рт.

Розрізняють два основні види тонометрії ока – контактний та безконтактний:

1. Контактний (за Маклаковим) – один з найточніших методів вимірювання ВОТ, який полягає у використанні тягарцю, змоченого в фарбі. Пристосування ставлять на попередньо знеболене око. Після цього роблять відбиток на папері та вимірюють його спеціальною лінійкою.

2. Безконтактний (пневмотонометрія) - методика, що передбачає вплив на органи зору потоком повітря. Пацієнт поміщає голову в апарат і дивиться в крапку, що горить, широко розкриваючи очі. Уривчасте повітря змінює форму рогівки, оскільки створюється тиск на око. Комп’ютер визначає зміни та видає показник ВОТ.

Кожна з процедур безпечна та нетравматична.

Перед проведенням процедури слід дотримуватися таких рекомендацій:

1. Не пити за 4 години до маніпуляції.

2. Не вживати алкоголь за 12 годин до тонометрії.

3. Зняти контактні лінзи перед процедурою.

4. Звільнити шию від здавлюючого одягу.

Варто також врахувати, що протягом 2 годин після процедури не можна одягати контактні лінзи, тому краще взяти з собою окуляри.

Дітям і дорослим молодшим за 40 років внутрішньоочний тиск вимірюють за наявності скарг на порушення зору, біль, підвищену чутливість і здавлювання в очах. Після 40 років вимірювати ВОТ необхідно один раз на рік, навіть за відсутності симптомів захворювання. При глаукомі та інших захворюваннях органів зору частоту визначення ВОТ встановлює офтальмолог.

Для запису на консультацію телефонуйте за номерами  25-13-02; 25-25-71. Або записуйтесь в реєстратурі поліклініки.
Безоплатний прийом пацієнтів ведеться за попереднім записом згідно програми медичних гарантій з електронним направленням

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024