Як лікарям видавати ліканяні, направлення та е-рецепти без світла та зв’язку

26 Листопада 2022, 13:51
Як лікарям видавати ліканяні, направлення та е-рецепти без світла та зв’язку 1602
Як лікарям видавати ліканяні, направлення та е-рецепти без світла та зв’язку

Як в умовах можливої відсутності електропостачання та інтернету вносити дані про надані послуги в ЕСОЗ? Чи може лікар виписати пацієнту паперове направлення чи паперовий рецепт на «Доступні ліки»? Як оформити лікарняний і медичний висновок про народження? 

Відповіді на ці запитання – у публікації від МОЗ України.

Внесення даних про надані послуги за договором в ЕСОЗ

Національна служба здоров'я сплачує закладам за послуги на основі даних, які вони вносять до електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). Якщо в закладі немає інтернету і спеціалісти не можуть одразу внести надану послугу до ЕСОЗ, потрібно пам'ятати: згідно з постановою КМУ від 29.12.2021 № 1440 заклад має на це 5 робочих днів від закінчення звітного періоду. Наприклад, якщо послуга надана в листопаді, заклад може внести дані до 7 грудня включно. Такі дані будуть акцептовані НСЗУ та оплачені.

Попри воєнний стан Національна служба здоров'я вчасно та у повному обсязі оплачує всі послуги, які надають медичні заклади за договором. Щоби лікарні мали можливість допомагати пацієнтам та платити заробітні плати працівникам.

Паперові рецепти на «Доступні ліки»

Нагадуємо, що на час воєнного стану лікарі можуть виписувати пацієнтам паперові рецепти на лікарські засоби з програми реімбурсації «Доступні ліки» у разі відсутності світла та зв’язку.

Паперовий рецепт виписується на відповідній формі рецептурного бланка. Він містить інформацію про медзаклад, лікаря та пацієнта. У рецепті лікар має підкреслити, чи препарат буде повністю безоплатний для пацієнта, чи з доплатою. Сам лікарський засіб виписується за міжнародною непатентованою назвою (МНН) і не більше трьох найменувань на один рецепт.

Лікар має засвідчити рецепт своїм підписом та печаткою. У такому разі аптека видає лікарський засіб пацієнту за паперовим рецептом та обліковує його. Паперові рецепти враховуються у звітності аптеки за встановленою формою НСЗУ. І Національна служба здоров'я відшкодовує аптечному закладу гроші за відпущені ліки.

При цьому оригінали паперових рецептів на препарати, що підлягають реімбурсації, зберігаються в аптеці протягом трьох років з дати формування.

Паперові направлення на послуги

Якщо через відсутність інтернету лікар не може створити пацієнту електронне направлення, він може видати паперове. Як лікар первинки, так і лікар-спеціаліст. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобовʼязані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів з паперовими направленнями так само як і з електронними. Під час внесення даних про послугу лікар зазначає у системі, що направлення — паперове. НСЗУ оплачує таку послугу.

Пацієнти з паперовими направленнями мають право отримати безоплатно медичні послуги, передбачені Програмою медичних гарантій.

Оформлення лікарняного

Якщо немає доступу до ЕСОЗ, дозволяється оформлення лікарняного на відповідному паперовому бланку. Якщо ж у закладі відсутні бланки, за рішенням керівника дозволяється оформлення лікарняного на аркуші паперу за формою, затвердженою МОЗ, Міністерством соціальної політики, Фондом соціального страхування. Такі зміни передбачені наказом МОЗ № 1066.

Оформлення медичних висновків про народження

Якщо немає доступу до інтернету і неможливо оформити електронний висновок про народження, в умовах воєнного стану передбачається можливість видачі паперового свідоцтва про народження за формою № 103/0 – Наказ МОЗ № 407

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024