Чи дійсно артрит — це хвороба людей поважного віку

23 Листопада 2022, 15:46
Чи дійсно артрит — це хвороба людей поважного віку 1528
Чи дійсно артрит — це хвороба людей поважного віку

На теренах інтернету шириться доволі хибна думка про те, що артрит — це хвороба виключно людей поважного віку. Насправді це не так — артрит може вражати навіть дітей.

То що ж таке артрит? Розповідає ревматологиня Катерина Заічко на онлайн-платформі Бережи себе.

Артрит — це запалення суглоба, а поліартрит — це запалення п’яти й більше суглобів.

Чи є артрит самостійною хворобою

Ні, це загальна назва для стану запалених суглобів, а от власне причин запалення може бути багато. Саме тому «поліартрит» не може бути остаточним діагнозом (а таке часом зустрічається в практиці). Він лиш уточнює кількість уражених суглобів.

Які бувають причини розвитку артриту

Насамперед — аутоімунні хвороби, як-от ревматоїдний артрит, псоріатичний артрит, системний червоний вовчак, системна склеродермія, реактивні артрити тощо. При таких захворюваннях імунітет людини атакує свої ж клітини замість того, щоби боротись проти вірусів чи бактерій.

Реактивні артрити — це такий вид запалення суглоба, який виникає після перенесеної інфекції. Серед найчастіших хвороб: хламідіоз, ієрсиніоз (псевдотуберкульоз), бореліоз, вірусні гепатити типу В і С. Тобто шаурма, приготована без дотримання санітарних норм, незахищений статевий акт із неперевіреним/ою партнером/кою, укус кліща — усе це несе потенційний ризик отримати перелічені інфекції. І, як імовірне ускладнення, артрит. Навіть сумнозвісний ковід може стати причиною артриту.

Остеоартроз та остеоартрит — у чому різниця

Існує також термін «артроз», який часто називають «остеоартрозом». Поговорімо і про це. Річ у тім, що остеоартроз — застарілий термін, який досі можна зустріти в регуляторних документах. Правильна міжнародна назва — остеоартрит (тут і надалі ОА).

Раніше ОА вважали виключно хворобою «зносу» — тобто такою, що викликає стирання та втрату хряща. ОА розглядали як єдиний наслідок будь-якого процесу, що спричиняє підвищений тиск на певний суглоб або до ламкості хрящової тканини.

Але прогрес у молекулярній біології в 1990-х глибоко змінив цю думку. Тоді відкрили, що існує багато речовин (такі як цитокіни або простагландини), які збільшують продукцію ферментів тканинної й міжклітинної речовини клітинами хряща. Це і призвело до перших кроків у розвитку і прийнятті теорії «запалення».

Однак пройшло десятиліття, перш ніж синовіт — запалення синовіальної оболонки й накопичення патологічної речовини-ексудату в порожнині суглоба — визнали найважливішою характеристикою ОА.

Недавні експериментальні дані показали, що субхондральна кістка (частина кістки під хрящем) має велику вагу у процесі ОА:

1 — як механічний амортизатор;

2 — як джерело медіаторів запалення.

Ці процеси також причетні до виникнення болю при ОА та деградації глибокого шару хряща.

Тож остеоартрит — це не лише про старіння хряща. Це набагато складніше захворювання, при якому медіатори запалення вивільняються хрящем, кісткою та синовіальною оболонкою.

 

Замість висновку:

— У нормі суглоби боліти не повинні.

— Немає такого поняття як «робочий біль» — саме так тренер пояснював моєму пацієнту, чому в нього болить суглоб при виконанні вправ. Так от: суглоб боліти не повинен і терміну такого немає.

— Суглоби не повинні бути гарячими на дотик.

— Суглоби не мають припухати.

Відчуття сильної загальної втоми, неможливість виконувати буденну активність теж повинно вас насторожити й потребує уваги фахівця.

Клініка артритів різних видів — різна. Проте, як правило, спільні ознаки зазначені вище.

Якщо вас турбує щось із переліченого, потрібно звернутись до сімейного лікаря або лікарки, який створить направлення до ревматолога за потреби.

Запам’ятайте, що в лікарському висновку остаточним діагнозом не може бути єдине слово «поліартрит». Це просто констатація кількості вражених суглобів, але не причини їх ураження. І кожна причина потребує окремої лікувальної тактики.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024