Оксолінова мазь — панацея проти ГРВІ: чи справді це так

15 Листопада 2022, 12:40
Оксолінова мазь — панацея проти ГРВІ: чи справді це так 1604
Оксолінова мазь — панацея проти ГРВІ: чи справді це так

Напевно, кожен і кожна хоча б раз у житті мастили ніс оксолінкою – чарівною маззю, яка «вбиває» всі віруси й незамінна в сезон захворювань. 

Принаймні так довгий час вважалося на теренах радянської медицини — єдиному просторі, де цей препарат взагалі використовувався, повідомляють на платформі доказової медицини «Бережи себе».

Насправді оксолінова мазь не має доведеної противірусної або якоїсь іншої ефективності. Ба більше, її використання може тільки погіршити ситуацію, особливо у випадку дітей. Річ у тім, що носові ходи дітей і так невеличкі. Коли більшу їх частину займає мазь, ніс просто перестає виконувати основні функції — дихання та захист.

У результаті ми починаємо більше дихати ротом і торкатись руками носа через дискомфорт, який провокує мазь. Як наслідок — ймовірність занести руками інфекцію тільки збільшується.

Слизова оболонка носа постійно омивається слизом, регулярно видаляючи залишки пилу та збудників хвороб. Коли ніс забитий маззю (будь-якою), слизова не може омиватися як слід, і тому шанси захворіти зростають.

Тому оксолінка у ніс — далеко не найкращий спосіб захиститись від інфекцій. Натомість своєчасна вакцинація, нормальний сон, збалансоване харчування та прості правила гігієни точно стануть у нагоді.

Став, якщо використовував/ла або використовуєш оксолінову мазь. А також ділись своїми методами захисту від ГРВІ у коментарях. 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024