Три міфи про віруси: інфікування, вакцинація, ВІЛ

11 Листопада 2022, 10:47
Три міфи про віруси: інфікування, вакцинація, ВІЛ 441
Три міфи про віруси: інфікування, вакцинація, ВІЛ

Скільки про віруси не читай, буде замало. Саме тому ми говоримо про них так часто. Особливо в осінньо-зимовий період, коли уникнути зустрічі з ними майже неможливо.

Навколо вірусів крутиться багато питань, міфів, а інколи й страхів. Твій сімейний лікар створений, щоб допомогти тобі розібратись у темах здоров’я. Тож сьогодні розглянемо три міфи про віруси.
До речі, говоритимемо не лише про сезонні хвороби, тож не тікай, буде цікаво.

1. Міф: віруси літають у повітрі та всіх заражають.

Кажуть, якщо зайти в приміщення, де щойно була хвора людина — ліфт, магазин, лікарський кабінет тощо — ти неодмінно захворієш. Це не так.

Читайте також: ЗСУ нищать ворога, а Яся – міфи: в Україні презентували комедійно-освітній вебсеріал про доказову медицину «Яся»

‍Віруси, що викликають ГРВІ або застуду, знаходяться в слизі верхніх дихальних шляхів. Коли людина кашляє або чхає, такі віруси ненадовго потрапляють у навколишнє середовище. Якщо в цей момент їх вдихне інша людина, це дійсно може викликати захворювання. Тому цей шлях передачі й називається повітряно-крапельним.

Трохи згодом під дією земного тяжіння ці краплі слизу разом із вірусами осідають на твердих поверхнях. Якщо ми спочатку торкнемось цих поверхонь, а тоді захочемо почухати носа, ризик заразитись буде великим. Це так званий побутовий шлях передачі.

Саме тому варто регулярно провітрювати приміщення, регулярно мити руки, носити маску в людних місцях — це зменшує ризик зараження.

А ще є багато вірусів, які взагалі неможливо отримати, просто знаходячись із людиною в одному приміщенні або користуючись спільними предметами побуту. Наприклад, ВІЛ, гепатити B, С, вірус папіломи тощо. Шлях передачі у них зовсім інакший.

2. Міф: вакцинуватись від вірусів під час епідемії неефективно або небезпечно.

Вакцинуватись під час епідемії чи пандемії можна та навіть потрібно. Немає даних, що вакцинація якось підвищує ризик. Якщо людина вже отримала вірус, але поки не має симптомів (триває інкубаційний період), щеплення так само не погіршить перебіг хвороби.

Читайте також: У МОЗ спростували російський фейк про неякісну кров для пацієнтів

Вакцинація не знижує імунітет, тож ризику захворіти на інші хвороби також нема.

Якраз навпаки, після щеплення імунітет прокачується. Вакцинуючись, ти даєш своєму організму інструкцію, як діяти в екстреній ситуації. А без щеплення ти навпаки змушуєш імунітет працювати без належної підготовки.

3. Міф: люди з ВІЛ помирають рано.

Так дійсно було, але дуже, дуже давно. Відтоді з’явились новітні методи діагностики та ефективне лікування.

Людина, що живе з ВІЛ та дотримується призначеного лікування, може жити довго й повноцінно. Приймання таблеток щоденно приблизно в один час та лікарська перевірка що три місяці — ось і всі відмінності від звичайного способу життя.

Тому дуже важливо регулярно тестуватись на ВІЛ. Тим паче це можна зробити швидко та безоплатно у свого сімейного лікаря чи лікарки.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024