«Не хрусти пальцями — буде артрит», або що ви знаєте про свої суглоби

10 Листопада 2022, 12:46
Хрускіт у пальцях 651
Хрускіт у пальцях

Хрустіти пальцями шкідливо, болять суглоби — то на дощ або сіль відклалася. Усі ми не раз чули такі застереження. Щоби зрозуміти, де міф, а де — правда, необхідно знати, як побудований і як функціонує суглоб.

Фахівці онлайн-платформи «Бережи себе» розбиралися разом із ревматологинею Катериною Заічко.

Суглоб — це буквально місце контакту двох і більше кісток. За будовою суглоби бувають простими (як-от пальці рук), складними (лікті) та комплексними. Один із важливих компонентів суглоба — окістя. Воно огортає з’єднання кісток і містить больові нервові закінчення, що робить окістя чутливим до зовнішніх подразників.

Читайте також: Фейки руzні на крові

Як живляться суглоби та яку роль у їх роботі відіграють м’язи (спойлер: дуже важливу), читай у матеріалі Ви точно бачили суглоби: подивіться уважно на свої руки, порухайте пальчиками, тепер зігніть руки в ліктях, розпряміть та підніміть угору. Переведіть погляд на ноги, присядьте та влаштуйтесь зручніше.

Під час руху ви залучаєте прості (пальці рук), складні (лікті) та комплексні суглоби. Які суглоби є «простими» і «складними» — це класифікація суглобів за будовою.

Коли суглоб з’єднує дві кістки, його називають простим. Складні суглоби об’єднують понад дві кістки. Також розрізняють комплексні (двокамерні) суглоби та комбіновані — коли два суглоби анатомічно відокремлені, але функціонують одночасно.

Читайте такожЯк оформити інвалідність, якщо людина перебуває за кордоном

Форма суглобів також буває різною відповідно до того, які рухи вони забезпечують. Наприклад, кульшовий суглоб має кулясту форму. А хребці — циліндричну. Вони утворені різними типами тканин, а тому можуть бути фіброзними, хрящовими та синовіальними, що визначає їх функціональну здатність: нерухомі, малорухомі та рухомі.

Пропоную розібрати будову синовіального суглоба, як основного функціонального суглоба організму, не заглиблюючись у будову інших.

Погляньмо на інфографіку: ми точно бачимо з’єднання двох кісток (2), які вкриті окістям (1). Окістя має ноцицептивні (больові) нервові закінчення, що робить його чутливим до зовнішніх подразнень. Просто запам’ятайте цей факт — це знадобиться для розуміння подальших матеріалів за темою.

Суглобовий хрящ (3) і синовіальна оболонка (5) — суцільні. Деякі синовіальні суглоби мають пов’язаний волокнистий хрящ. Це меніски — утворення між суглобовими кістками. Але не зупиняємось на цьому детально — ми не готуємо з вас ревматолога чи ревматологиню.

Порожнина оточена суглобовою капсулою (6) — волокнистою сполучною тканиною. Порожнина суглоба містить синовіальну рідину, що виділяється синовіальною оболонкою.

А як живиться суглоб? Це мало б бути ваше наступне питання й дуже логічне. Подивіться на малюнок — у самому хрящі немає жодних судин. То як поживні речовини потрапляють у середину?

Різні суглоби живляться трохи по-різному. Синовіальні отримують судинне постачання через навколосуглобове сплетення (таке собі скупчення артерій). Сам хрящ (3) живиться синовіальною рідиною, яка циркулює завдяки руху. Тепер фраза «Рух — це життя» заграла новими фарбами, правда?

Пам’ятайте, що м’язи грають найважливішу роль у забезпеченні додаткової підтримки синовіальних суглобів. Тому вони мають регулярно працювати та скорочуватись. А це значить, що час вставати й розминатись. Наш екскурс у будову суглоба завершено. У наступних матеріалах розповімо про артрит — симптоми, передумови розвитку та що робити, щоб уберегтися від захворювання.

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024