Куріння не на часі: як зміни до антитютюнового законодавства наближають перемогу України

07 Листопада 2022, 12:45
Куріння не на часі: як зміни до антитютюнового законодавства наближають  перемогу України 1437
Куріння не на часі: як зміни до антитютюнового законодавства наближають перемогу України

Завдяки захисникам України мільйони громадян можуть вільно жити у своїй країні. Проте вживання тютюну та нікотину разом з іншими факторами ризику неінфекційних захворювань є основною загрозою для здоровʼя людей та причиною передчасної смертності. 

Згідно з даними ВООЗ, вживання тютюнових виробів є причиною хвороб, внаслідок яких щороку помирає 130 тисяч українців. Проте на відміну від загроз, які несе в собі ворог, ризики від вживання тютюну можна попередити.

3 листопада 2022 року в інформаційному агентстві «Укрінформ» ГО «Центр громадянського представництва «Життя» спільно з Центром громадського здоров’я презентувала запуск другої хвилі антитютюнової інформаційної кампанії «No Smoking Friendly. Турбота про здоров’я — твій внесок у перемогу України». Її мета — захист права українців на бездимне повітря у громадських місцях. Інформаційна кампанія проводиться за підтримки міжнародної неприбуткової організації «Vital Strategies» (Стратегії Життя).

Інформаційну кампанію розробили для посилення виконання оновленого бездимного законодавства. Так, 11 липня 2022 року набули чинності норми антитютюнового Закону 1978-ІХ, які, зокрема, розширили перелік місць, де не можна курити. А також визначили, що відтепер там заборонено вживати не лише кальяни, тютюнові вироби та електронні сигарети, а й сигарети для нагрівання (ТВЕНи) разом з пристроями для нагрівання тютюну.

Для інформування громадян та субʼєктів господарювання про нові норми бездимного закону, ГО «Життя» та Центр громадського здоров’я у травні-липні 2022 року запустили першу хвилю інформаційної кампанії, яка складалась із соціальних відеороликів і серії публікацій у соцмережах. Друга хвиля кампанії «No Smoking Friendly. Турбота про здоров’я — твій внесок у перемогу України», представлена серією соціальних відео, зовнішньою рекламою у Києві й Львові та кампанією в соцмережах, стартувала у жовтні та має дещо інакше спрямування — закликає відповідально виконувати вимоги законодавства та пояснює, як захистити своє право на бездимне середовище.

«Наша спільна ціль — допомогти Україні забезпечити дотримання правового режиму, зокрема Закону №1978-ІХ, спрямованого на захист життя та здоровʼя людей від шкоди тютюну та нікотину. Проведення інформаційних кампаній довело свою ефективність. Заборона будь-якого куріння у громадських та робочих приміщеннях стала для України соціальною нормою, яку підтримує абсолютна більшість громадян», — зазначив Дмитро Купира, виконавчий директор громадської організації «Життя».

Як продемонструвало опитування, проведене КМІС у травні 2022 року серед українців, 86% опитаних підтримують розширення громадських місць, вільних від диму. Куріння та вживання тютюнових виробів або електронних пристроїв для куріння заборонено у 100% громадських приміщень та робочих місць у приміщеннях. Місця та заклади, охоплені законодавчими обмеженнями, зобов’язані розмістити графічний знак і текст про заборону куріння на своїй території, а також слідкувати, аби всі відвідувачі дотримувалися Закону.

«Турбота про здоров’я одне одного — наша спільна відповідальність під час війни. Дотримання бездимного Закону допоможе врятувати життя та здоровʼя тисяч українців, адже вони будуть захищені від шкоди вторинних тютюнових та нікотинових викидів. Тож поки військові захищають наші життя на фронті, ми маємо дбати про збереження свого здоров’я у тилу. Не куріть і не починайте курити! Якщо вже так сталося, що ви курите, — дотримуйтеся антитютюнового законодавства і не вживайте тютюнові вироби у заборонених місцях. А за потреби — повідомляйте про порушення з допомогою онлайн-сервісу Центру», — підкреслила Ірина Сорока, керівниця відділу поведінкових факторів ризику  Центру громадського здоров’я.

Через новий сервіс Центру громадського здоров’я можна інформувати уповноважені органи про порушення щодо куріння у заборонених місцях, реклами тютюнових виробів, нелегальної торгівлі тютюновими виробами, неправильного маркування тютюнових та нікотинових виробів.

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує: не існує безпечного рівня впливу вторинного тютюнового диму, оскільки він містить понад 4000 хімічних речовин, з яких щонайменше 250 є шкідливими, а понад 50 спричиняють рак. До того ж загроза стосується не лише звичайних тютюнових виробів: електронні пристрої для куріння також генерують вторинні аерозолі, що містять ацетальдегіди та формальдегіди, нікотин та важкі метали, які мають токсичний вплив на здоровʼя людини.

«85% тютюнового диму неможливо відчути на запах та побачити. У цьому й полягає небезпека пасивного куріння — людина може не знати, що в цей момент її обкурюють. Як лікар-онколог, я щиро радію, що завдяки новому бездимному Закону українці мають менше ризиків наражання на вторинний тютюновий дим. У той час лікарська спільнота має бути на передовій інформування населення про загрози, які несе в собі вживання тютюну й нікотину», — наголосив Антон Шкіряк, лікар нейрохірург-онколог, амбасадор антитютюнового руху «2022 Без Тютюну», герой інформаційної кампанії.

Проведення інформаційних антитютюнових кампаній є одним з важливих заходів задля досягнення цілей політики MPOWER у сфері тютюну, спрямованої на подолання поширеності куріння у світі. Відповідно до Доповіді ВООЗ про глобальну тютюнову епідемію, Україна досягла найвищого рівня виконання стратегії «Проведення антитютюнових інформаційних кампаній», зокрема завдяки проведенню двох попередніх національних інформаційних антитютюнових кампаній — «Тютюновий дим — невидимий вбивця» та «Безпечного куріння не існує».

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024