Як волинянам уберегтися від інсультів: причини, симптоми та наслідки хвороби

29 Жовтня 2022, 10:17
Медики Волині розповіли про причини, симптоми та наслідки інсультів 2070
Медики Волині розповіли про причини, симптоми та наслідки інсультів

З 28 жовтня по 3 листопада триватиме всесвітній тиждень боротьби з інсультом.

Про профілактику й лікування однієї з найважчих хвороб говорили в тематичній програмі «Радіодень» на хвилях «Українського радіо. Луцьк», пише на своїй сторінці у фейсбуці журналіст Андрій Гнатюк.

Інсульт – це перекриття або розрив судини, що призводить до погіршення або припинення кровопостачання головного мозку. І щоби лікування принесло результат, дуже важливо доставити пацієнта в лікарню протягом так званого терапевтичного вікна, а це не більше 4, 5 годин. 

Зі 100 тисяч населення інсульт трапляється у 280 людей. Це досить велике число, наголосив завідувач відділення нейрохірургії Волинської обласної клінічної лікарні Іван Бобрик. Кількість виявлених інсультних хворих останнім часом зростає, бо новітня апаратура дозволяє краще й швидше виявляти патологію. Не менш важливе і вчасне діагностування передінсультних станів, тих самих аневризм, бляшок і тромбів у судинах, бо дозволяє запобігати хворобам. Адже люди менше приділяють уваги своєму здоров’ю й ігнорують фактори ризику, наприклад, артеріальну гіпертензію, надлишкову масу тіла й цукровий діабет. 

А також лікуються не в лікарів, а у фармацевтів, а ще гірше – займаються самолікуванням за порадами сусідів і Facebook, про що наголосила кандидат фармацевтичних наук, доцент кафедри органічної хімії та фармації Волинського національного університету імені Лесі Українки Катерина Сметаніна

А фармацевт не знає повного анамнезу споживача ліків і не орієнтується сповна в лікувальній справі, тому не може бути вашим партнером у боротьбі з інсультом. Аптекарі лише можуть запропонувати асортимент медикаментів із тих, які призначив лікар, розповісти про дозування й назвати виробника. Але не лікувати!!!

Інсульт – один із лідерів смертності, від нього гине кожен десятий пацієнт, зауважила Катерина Сметаніна. Тому не можна до хвороби ставитися халатно.

Лікування інсульту входить у пакет Нацслужби здоров'я. Щоби встигнути його подолати, важлива відповідальна реакція бригади швидкої допомоги, відділення екстреної допомоги лікарень, а щоби не допустити – робота сімейного лікаря. На їхній відповідальності профілактика і призначене лікування тих хвороб, які можуть призвести до інсультів. На відповідальності пацієнтів – виконання рекомендацій. 

Багато з відповідних препаратів передбачені в програмі «Доступні ліки», до якої підключена переважна більшість аптек. Щоби отримати препарати зі знижкою, сімейний лікар виписує електронний рецепт, і на телефон приходить СМС. Якщо раптом у людини немає мобільного телефону, то лікар зобов’язаний надати паперовий рецепт, і ліки за ним можна купити також у будь-якій аптеці. Якщо на той час їх немає в мережі, підключеній до програми, то можна придбати в будь-якій аптеці за повну вартість, розповіла заступниця начальника Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Волинській області Ірина Вараніцька.

Реабілітація після інсульту – найдорожча від усіх інших недуг, акцентував увагу Іван Бобрик. Не всі можуть повернутися до повноцінного соціального життя. Тому людям із груп ризику або тим, у кого з’явилися сумнівні симптоми, варто відразу звернутися до лікаря.

Більше – у радіопередачі.

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024