На Волині фіксують прогнозований ріст захворюваності на гепатит А: як уберегтися

25 Жовтня 2022, 15:00
Гепатит А 1336
Гепатит А

Волинський обласний лабораторний центр здійснює епіднагляд за більш ніж 60 інфекційними захворюваннями, котрі  реєструються в Україні.

Інфекційні захворювання широко поширені серед людей. Основна відмінність  цих хвороб в тому, що вони передаються певним шляхом від хворих осіб до здорових, можуть поширюватись у вигляді спалахів,  епідемій і навіть набувати пандемічного  рівня, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Останню пандемію людство переживає протягом останніх трьох років у вигляді гострого респіраторного захворювання COVID – 19, викликаного коронавірусом. На даний час у світі  перехворіло на цю інфекцію  понад  600 мільйонів людей, понад 6,5 млн – померли.

Інфекційні хвороби вражають всі вікові групи, втягуючи в процес різні органи та системи організму людини, погіршують якість життя, скорочують його тривалість.

На Волині не знижується актуальність вірусних гепатитів. Це – група вірусних захворювань людини з фекально-оральним та контактним (раневим) механізмом зараження, що супроводжуються інтоксикацією та, переважно, ураженням печінки, нерідко жовтяницею. Розрізняють вірусні гепатити А, В, С, Д, Е, F, G, TTV, Sen кожний з яких має свого збудника. Проводиться реєстрація трьох найпоширеніших варіантів захворювання, викликаних вірусами гепатиту А, В, С. До речі, в нашій області в 2022-го відбувається прогнозований ріст захворюваності вірусним гепатом А (котрий характеризується періодичністю 5-6 років), а також утримується  значний рівень хронічних форм вірусних гепатитів В, С.

Аналізуючи рівень захворюваності в області за останні 9 місяців щодо вперше виявлених випадків гепатитів, слід підкреслити, що хронічні вірусні гепатити становлять 78% від захворюваності вірусними гепатитами. Лише хронічних вірусних гепатитів С виявлено 111 випадків.      

Вірусний гепатит А – кишкова інфекція, джерелом є хвора людина, зараження відбувається фекально-оральним шляхом через воду,  харчові продукти, контактно-побутовим шляхом. Після перенесеної хвороби наступає, як правило, повне одужання, залишається стійкий імунітет. Профілактика вірусного гепатиту А полягає у вживанні доброякісної води та харчів, дотриманні особистої гігієни. Для профілактики вірусного  гепатиту А використовується ефективна вакцина.

Гепатити типу В, С розвиваються внаслідок парентерального контакту з біологічними рідинами,  призводять до розвитку хронічних захворювань, які часто є причиною цирозу та раку печінки.

При гепатиті В джерелом інфекції є хворі з різними клінічними формами гострого, хронічного вірусного гепатиту, цирозу печінки, а також здорові носії інфекції. У хворого вірус з’являється за кілька тижнів до перших ознак хвороби, зберігається весь гострий період і зникає в період реконвалесценції. Можливе хронічне носійство віруса.

Основні шляхи передачі збудника:

  • парентеральний через кров, який найчастіше реалізується при переливанні донорської крові та її препаратів;
  • різноманітні втручання з  пошкодженням цілості шкіри ( операції, ін’єкції, різні діагностичні процедури). У перукарні, косметологічному кабінеті ви можете заразитися при  користуванні спільною бритвою, манікюрним набором, ножицями, якщо вони  забруднені інфікованою кров’ю.
  • статевим шляхом;
  • під час пологів від матері до дитини;
  • користуючись нестерильним шприцом для введення наркотика.

 За даними ВООЗ, понад 250 мільйонів людей у світі інфіковано вірусним гепатитом В, майже мільйон помирає щорічно, включаючи цироз та рак печінки в результаті хронічного перебігу гепатиту В. Формування хронічного перебігу розвивається в 80-90% дітей грудного віку, інфікованих гепатитом В протягом  першого року життя.

З 1991-го Всесвітньою організацією охорони здоров’я рекомендовано проводити вакцинацію проти гепатиту В дітям від народження. Відповідно до Національного календаря щеплень, в Україні перша вакцинація здійснюється в  пологовому будинку в першу добу життя.

Не усвідомлюючи загрози, багато батьків відмовляються від щеплення, яке пропонують  в пологовому будинку проти  вірусного гепатиту В, а одночасно – від  щеплення проти раку печінки. Гепатит В є керованою інфекцією. Ефективність рівня захисту від захворювання вірусним гепатитом B за допомогою вакцинації становить більше 95%.

До групи ризику належать лікарі хірургічних спеціальностей, лаборанти, медичні сестри, хворі, які часто отримують ін’єкції.

Слід зауважити, що інфікуюча доза гепатитів В, С дуже мізерна, вона  у 100 разів менша від інфікуючої дози  для СНІДу.         

З точки зору епідеміології, найбільш ризиковими щодо передачі  вірусів гепатиту є  медичні заклади, в яких не  дотримуються санітарно-протиепідемічних  правил щодо індивідуальності використання медичного інструментарію, його  знезаражування та стерилізації. Велику загрозу становлять косметичні салони, кабінети татуажу, пірсингу, перукарні, які допускають використання нестерильних інструментів при проведенні процедур із порушенням цілісності шкіри. При відвідуванні вказаних закладів не буде зайвим поцікавитися про стан очистки та стерилізації інструментарію багаторазового використання.                          

Для якісної та достовірної діагностики вірусних гепатитів необхідно користуватися сучасними методами визначення вірусів.

В структурі ДУ «Волинський обласний  центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» наявна єдина на Волині лабораторія мікробіологічних та медико-генетичних досліджень, акредитована ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України» на визначення антитіл класів Ig M та  Ig G до вірусів гепатитів. Адреса лабораторії: м. Луцьк , пр. Волі,55. Вона оснащена сучасною апаратурою, тест-системами та обладнанням провідних європейських та американських виробників. У лабораторії працюють досвідчені лікарі та лаборанти, котрі мають вищі кваліфікаційні категорії та  пройшли відповідну спеціалізацію.

З метою діагностики вірусних гепатитів в лабораторії використовують сучасні методи:

  • метод полімеразної ланцюгової реакції;
  • метод імуноферментного аналізу сироватки крові.

          Лабораторія співпрацює як з лікувальними установами області, так і з громадянами.

Як себе  захистити від вірусу?

  • Зробіть щеплення від гепатиту В. Вакцина коштує близько 300 гривень. Щеплень потрібно зробити три (перша доба, 2 міс, 6 міс.). За рецептом зверніться до сімейного лікаря.
  • Дітей до 14 років щеплять безкоштовно. Новонароджених вакцинують у пологових будинках
  • Вакцина від гепатиту В вважається першою вакциною проти онкохвороб. Вакцина безпечна, бо містить не сам вірус, а лише очищений основний поверхневий антиген вірусу. Тому не може спровокувати хвороби! На Заході від гепатиту В вакцинують навіть онкохворих.
  • На манікюр-педикюр ходіть зі своїм набором інструментів.
  • Татуювання і пірсинг робіть тільки у косметологічних клініках, що мають відповідну ліцензію.
  • У вас повинен бути один стоматолог, гінеколог, якому ви довіряєте.
  • Якщо є можливість вибору, уникайте парентеральних втручань.
  • Вірусні гепатити В і С передаються статевим шляхом. Користуйтеся презервативом.
  • Будь-хто з ваших рідних може бути інфікованим — чоловік чи дружина, батьки, хтось із дітей. Вірус може передатися гематоперкутанним шляхом (через мікротравми шкіри, слизової). Тому кожен повинен мати свою зубну щітку, свої ножиці, бритву, рушник.

 Бережіться і будьте здорові !

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024