Під час обстрілів Ковеля місцеві лікарі пересадили серце пацієнту. ФОТО

25 Жовтня 2022, 08:40
Під час обстрілів Ковеля місцеві лікарі пересадили серце пацієнту 2426
Під час обстрілів Ковеля місцеві лікарі пересадили серце пацієнту

Поки російські окупанти обстрілюють українські міста, ковельські лікарі продовжують рятувати життя.

Після довготривалої перерви у Ковельському МТМО успішно проведено трансплантацію серця, йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці. 

Забір органу для пересадки проводився під час повітряної тривоги увечері 21 жовтня. Операція з трансплантації проходила в екстремальних умовах. Адже на ранок 22 жовтня, коли розпочалися ракетні удари по місту, весь медичний персонал ще перебував в операційній. Час ішемії донорського серця – 180 хвилин. Відтермінування операції було неможливим.

Від злагодженості дій, професіоналізму, рівноваги та впевненості усієї команди залежало життя людини. Ковельські лікарі змогли успішно завершити операцію.

«Нове» серце відтепер б’ється у грудях 61-річного чоловіка, якому п'ять років тому діагностували ішемічну кардіоміопатію. Два останніх роки він перебував в листі очікування на трансплантацію у Ковельському МТМО.

До лікарні чоловік потрапив напередодні у вкрай важкому стані - статус UNOS 1A. Його підключили до системи V-A ЕКМО, завдяки якій стан вдалося стабілізувати, одночасно забезпечивши кровообіг та оксигенацію.

Після проведеної трансплантації пацієнт перебуває під наглядом лікарів у відділенні анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії. Він при свідомості, дихає самостійно.

Посмертним донором став 50-річний волинянин, який напередодні потрапив у ДТП. Лікарі констатували смерть мозку пацієнта та повідомили про це родину чоловіка. Аби врятувати життя іншій людині, рідні прийняли непросте та правильне рішення: дали згоду на пересадку серця. 

«Ми висловлюємо щирі співчуття близьким померлого. Світла пам’ять донору, життя якого обірвалося передчасно», – йдеться у дописі.

Трансплантацією серця займалися команда лікарів-професіоналів Ковельського МТМО, які виконали ортотопічну трансплантацію серця: Ph.D. Володимир Танський – кардіохірург, трансплантолог, Дмитро Парахневич – судинний хірург, Тарас Окунь – лікар-хірург кардіохірургічного центру, Сергій Прудкой – лікар-анестезіолог, Олег Кубай – лікар-анестезіолог, Анатолій Бондарчук – лікар-анестезіолог, перфузіолог. Пишаємося досягненнями наших спеціалістів!

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024