У Польщі все більше інструкцій до ліків дублюють українською

24 Жовтня 2022, 14:30
У Польщі все більше інструкцій до ліків дублюють українською 514
У Польщі все більше інструкцій до ліків дублюють українською

Йдеться не про листки-вкладки, які містяться в упаковці будь-якого лікарського засобу. Версія точного перекладу для вибраних рецептурних препаратів доступна в електронній формі (e-PIL) через смартфон

Про це інформує портал Aptekarski з посиланням на Академію розвитку пацієнтських організацій (Pacjenci.pro), передає Еспресо.Захід.

Добровільна ініціатива Європейської федерації фармацевтичних індустрій та асоціацій (EFPIA), яка надає доступ до перекладу e-PIL українською мовою для задоволення потреб переміщених українських пацієнтів, запрацювала у вересні цьогоріч, коли до Польщі з України прибуло кілька мільйонів біженців.

Проєкт не охоплює всі рецептурні ліки, дозволені до реалізації в цій країні. Проте кількість електронних інструкцій збільшується в міру того, як стають доступними нові переклади. Їх надають компанії-учасники ініціативи: Astellas, Bayer, Boehringer Ingelheim, Johnson & Johnson, Novo Nordisk, Pfizer, Roche та Sanofi. Перелік фармацевтичних компаній також постійно оновлюється.    

Як це працює?

У ЄС ліки, які відпускаються за рецептом, мають унікальний код матриці даних, надрукований на зовнішній упаковці, що є частиною європейської системи перевірки лікарських засобів. З допомогою безплатного спеціального додатку «Scan Matrix», пацієнти можуть відсканувати код матриці даних з упаковки чи флакону та отримати доступ до базової й важливої інформації про ліки українською мовою.

Якщо українська мова встановлена на телефоні за замовчуванням, інтерфейс програми автоматично відображатиметься українською мовою. Завантажити програму для App Store можна за цим посилання, для Play Store – за цим.  

На першому етапі впровадження e-PIL переклад буде доступний лише в Польщі, де тимчасовий прихисток від війни знайшла найбільша кількість українців. Якщо експеримент виявиться успішним, ініціативу поширять на інші країни ЄС.

За даними генеральної директорки EFPIA Наталі Молл, в ЄС перебуває понад 7 мільйонів воєнних переселенців з України, серед яких є багато пацієнтів, що вимагають постійної медикаментозної терапії.

Читайте також: Проти яких хвороб можна отримати медикаменти за програмою «Доступні ліки»

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024