На Волині до реабілітації військових хочуть залучити міжнародних партнерів

23 Жовтня 2022, 14:10
На Волині до реабілітації військових хочуть залучити міжнародних партнерів 1616
На Волині до реабілітації військових хочуть залучити міжнародних партнерів

Фінансування медичної галузі Волині у наступному році планується на рівні 2022 року.

Про це на бюджетній комісії Волинської обласної ради розповів начальник обласного управління охорони здоров’я Юрій Легкодух.

За його словами, збільшення видатків на рівні менше 3 % передбачено лише на енергоносії з причин їх здорожчання. Триватиме оптимізація мережі медичних установ шляхом об’єднання, реорганізації та зміни джерел фінансування. Заплановано видатки на медикаменти, харчування та додаткові обстеження для військових. 

Попри скруту передбачено кошти, хоч і в недостатніх обсягах, і для обласних цільових програм, зокрема, по 500 тисяч на придбання імунодепресантів для пацієнтів з пересадженими органами і ліків для людей з орфанними захворюваннями та 1 мільйон – на закупівлю кардіостимуляторів.

Депутат обласної ради Ярослав Матвійчук загострив увагу на необхідності підготовки на наступний рік обласної програми реабілітації військовослужбовців. Депутатка Ірина Горавська додала, що в медичних закладах області достатньо потужностей для розгортання реабілітаційних ліжок, а також фахівців. До того ж НСЗУ у 2023 році запровадить пакет медичних гарантій з реабілітації. 

Окрім того, в рамках європейського проєкту транскордонного співробітництва Україна-Польща з’явилися гранти на створення реабілітаційних центрів та придбання обладнання. Вона закликала лікувальні установи подавати заявки на участь. 

Головний медик області Юрій Легкодух підсумував, що потреби, пов’язані з реабілітацією, вже пройшли громадські обговорення та аналізувалися на Госпітальній раді. Він також повідомив, що є намір до вирішення питання залучити міжнародних партнерів.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024