Як зберегти здоровий сон в умовах постійних повітряних тривог

21 Жовтня 2022, 11:12
Як зберегти здоровий сон в умовах постійних повітряних тривог 288
Як зберегти здоровий сон в умовах постійних повітряних тривог

Останнім часом затяжні тривоги усе частіше не дають повноцінно висипатися. А здоровий сон важливий — насамперед для підтримки нормальної роботи та тонусу організму. 

Що саме робить сон «здоровим»? Розповідає на фейсбук-сторінці Центру громадського здоров'я біологиня, співавторка книги «Коли я нарешті висплюся» Ольга Маслова:

«Здоровий сон — достатній за кількістю й задовільний за якістю, тобто за тим, як ви почуваєтеся після. Найголовніше мірило — ваше самопочуття».

У       загальному визначенні оптимальна тривалість сну становить орієнтовно 7–9 годин. Однак, варто враховувати те, що для різних людей кількість буде різною. Це залежить як від індивідуальних особливостей, так і від зовнішніх факторів, як-от зміни сезонів протягом року.

Регулярні повітряні тривоги, які часто застають нас уночі, — неабияке випробування для організму. Річ у тім, що схема освітлення, до якої ми звикли, пов’язана з багатьма клітинними процесами. Холодне яскраве світло вранці, тьмяне та тепле ввечері, повна відсутність світла вночі — три досить прості, на перший погляд, умови, які підтримують нормальну роботу організму в комплексі з іншими зовнішніми факторами.

Мерехтіння лампочки в бомбосховищі, переривчастий сон, яскраве світло вночі, коли ми тривожно збираємо найважливіше із собою та швидко прямуємо до укриття — усе це порушує звичний режим. Для того, щоби мінімізувати вплив цих незапланованих подій на ментальне та фізичне здоров’я, слід дотримуватися низки правил.

 

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024