Глаукома: причини виникнення хвороби та методи лікування

12 Жовтня 2022, 17:13
Глаукома 226
Глаукома

Серед очних захворювань глаукома посідає особливе місце. Ця недуга характеризується підвищеним тиском в оці, який викликає атрофію зорового нерва. Небезпечність захворювання, зокрема, полягає й у тому, що протягом тривалого часу воно може протікати в прихованій формі, не створюючи жодних проблем людині. Саме тому чимало пацієнтів звертаються до лікарів вже тоді, коли зір погіршився.

На жаль, без правильного лікування уникнути повної втрати зору не можливо. Наразі існують три основні методи лікування глаукоми: медикаментозна терапія, лазерне лікування та оперування глаукоми.

Досі достеменно не відомо, які саме чинники впливають на виникнення цього захворювання. Водночас встановили низку факторів, які підвищують ймовірність хвороби. Один із них – вік. Після 40 років ризики глаукоми збільшуються та з кожним роком він зростає. Також глаукома має спадкову складову. Тобто, якщо цей діагноз був у когось із близьких кровних родичів, ймовірність «успадкувати» його не виключена.

Крім того, вважається, що розвитку захворювання сприяють хвороби серцево-судинної системи: артеріальна гіпер- і гіпотонія, вегетосудинна дистонія, мігрень тощо.

Як проявляється глаукома?

Як ми вже зазначали, на початковому етапі захворювання протікає абсолютно безсимптомно. Лише лікар-офтальмолог під час профілактичного може виявити його, вимірявши очний тиск та оглянувши структуру ока.

Лише згодом, коли недуга починає прогресувати, зявляються тривожні симптоми. Запримітивши їх у себе, слід негайно звернутися до фахівця:

  • Біль в оці та відповідній половині голови;
  • Літаючі «мушки» перед очима;
  • Поява кольорових кіл при погляді на світло;
  • Почервоніння;
  • Раптове погіршення гостроти зору.
  • Що можна, а що ні при  глаукомі?

Якщо ж вам все-таки поставили діагноз «глаукома», слід дотримуватися низки рекомендацій та уникати певних «спокус».

Зокрема, пацієнтам із цим захворюванням слід чітко дотримуватися усіх рекомендацій лікаря. У визначені терміни проходити профілактичні огляди у офтальмолога. У період між візитами до фахівця важливо самостійно контролювати стан зорових функцій обох очей, звертаючи особливу увагу на уражене око. Помітивши будь-які додаткові відхилення від звичного стану, слід якомога швидше звернутися до лікуючого лікаря.

При глаукомі заборонено вживати алкогольні напої. Медики не рекомендують тривалий час знаходитися у темному приміщенні. Телевізор слід дивитися у кімнаті, яка добре освітлюється. Протягом дня потрібно випивати не менше 1,5 літра рідини.

Також фахівці забороняють людям із глаукомою приймати ванни та робити процедури, що супроводжуються перепадами температури. Займатися фізичними навантаженнями, коли голова знаходиться нижче пояса. Не можна приймати й лікарські засоби, які містять компоненти, що розширюють зіницю.

Як лікують глаукому?

Глаукома – хронічне прогресуюче захворювання. Відповідно, без належного лікування симптоми лише прогресуватимуть. Натомість при вчасній та правильній терапії можна надовго призупинити розвиток недуги.

Лікування глаукоми передбачає в першу чергу нормалізацію внутрішньоочного тиску (медикаментозне, або при необхідності – лазерне та хірургічне лікування). Крім того, обов’язкове лікування, направлене на покращення живлення (кровопостачання) зорового нерва та нейропротекцію (захист зорового нерва).

Лише лікар може обрати оптимальний метод лікування і медичний препарат в кожному конкретному випадку. Самолікування є неприпустимим!

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
22.04.2024