П'ять міфів, які роблять візит до стоматолога дорожчим

12 Жовтня 2022, 12:37
П'ять міфів, які роблять візит до стоматолога дорожчим 398
П'ять міфів, які роблять візит до стоматолога дорожчим

Про здоров'я зубів треба дбати щодня, не відкладаючи візити до стоматолога. Насправді людські зуби оточені купою міфів. А міфи щодо здоров’я завжди шкодять. Тож у які «стоматологічні» побрехеньки ти досі віриш?

Експерти онлайн-платформи «Бережи себе» розвінчали п’ять найпоширеніших міфів про зуби і догляд за ними, які позначаються на оплаті послуг стоматолога.

Міф №1. Все залежить від генетики. Якщо погана генетика, то, мовляв, чисть – не чисть зуби, а вони однаково будуть псуватися.

Факт. Не те, щоб міф, але не зовсім правда. Звичайно, вплив генів на здоров’я зубів є. Але, як і все в нашому організмі, стан здоров’я – це поєднання впливу спадкових і набутих факторів.

«Існують каріозні пошкодження зубів і некаріозні. І коли ми говоримо саме про карієс, то виникає він через погану гігієну. Також на стан зубів впливає наше харчування», – каже стоматологиня Катерина Жмурко.

Так що гігієна і здоровий спосіб життя все ж дають змогу заощадити на стоматологах, навіть якщо у вашої мами чи тата теж були «погані зуби».

Міф №2. Молочні зуби не потрібно лікувати, мовляв, все одно випадуть.

Факт. Категорично ні, каже стоматолог. Якщо ви подивитесь на будову молочного зуба, то побачите, що він суттєво нічим не відрізняється від постійного. І якщо не лікувати молочний зуб, він буде хворіти.

А ще молочні зуби – це фундамент для зубів постійних. Якщо молочні зуби не лікувати, то 90%, що з часом виникнуть проблеми і з постійними. Наприклад, вони можуть прорізатися вже ураженими. Або гірше: зачаток постійного зуба може загинути, і зуб так і не проріжеться.

Міф №3. Молочні зуби можна лікувати без анестезії.

Факт. Ці жахи слід забути, як і багато інших пережитків радянської медицини. Як уже згадувалося вище, молочні зуби мало чим відрізняються від постійних. А це означає, що вони болять.

«Молочні зуби мають нерви. Але на відміну від постійного зуба, структура молочного дуже пориста. Це заважає лікарю адекватно оцінити, наскільки глибоке ураження. Так що місцева анестезія при лікуванні молочних зубів – обов’язкова», – переконує лікарка.

Міф №4 карієс виникає через вживання солодкого.

Факт. Не все так просто. Цукор робить свій вплив на здоров’я зубів. Але не цей вуглевод змушує їх хворіти. Просто цукром харчуються бактерії, які викликають потім карієс. Ці бактерії виділяють кислоту, яка й псує зуби.

Крім того, бактерії люблять не тільки цукор, але і крохмалисту їжу. Якщо ви будете чистити зуби або хоча б обполіскувати порожнину рота після їжі (особливо солодкої), то це знизить ризики розвитку карієсу.

Міф №5. Використовувати нитку для зубів – необов’язково.

Факт. Всі стоматологи наполягають: якщо хоча б раз на день використовувати, крім щітки і пасти, ще й нитку для зубів, це додасть 100 балів до здоров’я зубів. Зубна нитка допомагає прибрати до 80% зубного нальоту.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024