Кому і чому потрібно робити операції на венах: роз'яснення любомльського хірурга

12 Жовтня 2022, 12:08
Лікар-хірург Любомльського ТМО Леонід Луць 603
Лікар-хірург Любомльського ТМО Леонід Луць

Серцево-судинні захворювання вимагають особливої уваги фахівців, оскільки згідно зі статистикою, саме вони займають перше місце серед усіх причин смертності не лише в Україні, а й у світі.

Багато захворювань серця, артеріальних чи венозних судин піддаються найбільш успішному лікуванню з допомогою хірургічних операцій. При яких симптомах та кому варто робити операції на венах – розповідає лікар-хірург КНП «Любомльське ТМО» Любомльської міської ради Леонід Луць, йдеться на сторінці медзакладу у фейсбуці.

Використання новітніх, високотехнологічних методик та засобів дозволяє фахівцям із серцево-судинної хірургії повертати здоров’я та буквально рятувати життя своїм пацієнтам. Серед проблем, з яким часто звертаються пацієнти, є варикозне розширення вен. І хоч ця хвороба на початках є для жінок переважно косметичною проблемою, проте згодом вона може призвести до серйозних проблем.

Варикозне розширення вен (варикоз) – це набряклі, збільшені та перекручені вени, які зазвичай з’являються на ногах, переважно гомілках, бо саме на ноги припадає основне навантаження при ходьбі та стоянні. Вени, уражені варикозом, є синюватими або темно-фіолетовими, скрученими, набряклими, виступають над поверхнею шкіри.

Основними симптомами варикозу є: ниюче відчуття важкості в ногах, набряки та біль у ногах, посилення болю після тривалого сидіння або стояння, зміна кольору шкіри навколо варикозної вени; пекучі відчуття, неприємна пульсація, м’язові судоми в ногах, особливо вночі; суха, свербляча і тонка шкіра над ураженою веною; вени темно-фіолетового або синього кольору, які здаються скрученими, набряклими; відчуття важкості в ногах, особливо після фізичних навантажень або вночі; наявність судинних «зірочок» (сіточок).

Серед причин, які сприяють розвитку варикозу, можна назвати декілька: вагітність, менопауза, вік понад 50 років, тривале стояння чи сидіння, ожиріння, спадковий фактор. 

Чим загрожує варикозне розширення вен? Найперше, утворенням виразок на шкірі поблизу варикозних вен, а також утворення тромбів, кровотечею. Іноді вени, розташовані дуже близько до шкіри, можуть тріснути. Зазвичай це викликає лише незначну кровотечу. Але будь-яка кровотеча вимагає медичної допомоги.

Допомогти позбутися варикозу, забезпечити повноцінне кровопостачання організму та відновити кровоток до ушкодженої ділянки допоможе операція. Але лише лікар зможе визначити доцільність і метод її проведення.

Головним при цьому є вибір оптимального варіанту лікування з індивідуальним підходом до кожного пацієнта на основі картини та стадії захворювання.

Обмеженнями для хірургічного втручання для лікування варикозу є:

  • вагітність;
  • інфекційні хвороби; 
  • загострення хронічних захворювань; 
  • хвороби серцево-судинної і кровотворної систем;
  • інші складні патології.

Тож якщо ви помітили в себе один або декілька симптомів варикозу, варто звернутися до лікаря, котрий і призначить відповідне лікування.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024