У чотирьох лікарнях Волині надаватимуть медпослуги при розладах психіки за програмою медгарантій

10 Жовтня 2022, 15:17
У чотирьох лікарнях Волині надаватимуть медпослуги при розладах психіки за програмою медгарантій 1300
У чотирьох лікарнях Волині надаватимуть медпослуги при розладах психіки за програмою медгарантій

10 жовтня – День психічного здоров’я. Дбати про свій внутрішній стан, особливо під час війни, вкрай важливо аби запобігти негативним наслідкам. 

В Програмі медичних гарантій передбачений широкий перелік послуг при розладах психіки: «Доступні ліки», допомога лікаря-спеціаліста, стаціонарна та мобільна психіатрична допомога. Не соромтеся звертатися за допомогою – для цього не потрібне направлення, а візит оплачує НСЗУ, повідомляють у пресслужбі МОЗ. 

Психологічну допомогу українці можуть отримати у сімейного лікаря, терапевта або педіатра. На час воєнного стану звернутися можна до будь-якого лікаря первинки, не залежно від наявності декларації. Сімейний лікар проведе скринінг на наявність розладів психіки та поведінки. За потреби лікар направить до психіатра. 

Проконсультуватися у психіатра можна безоплатно і  без направлення. Для цього потрібно звернутися в будь-який медичний заклад, який за договором з НСЗУ надає амбулаторну допомогу та має в штаті лікаря-психіатра. За даними ЕСОЗ, з початку 2022  року 640 693 українців звернулися до психіатра або психотерапевта та отримали необхідну допомогу. 

У психіатра безоплатно можна отримати такі послуги:

– психіатричний огляд та допомога;

– індивідуальний план лікування;

–  рецепт на препарати при розладах психіки та поведінки, які включені в «Доступні ліки».

  • «Доступні ліки»

В програму «Доступні ліки» для людей з розладами психіки і поведінки включено 30 торгових назв препаратів. З них 13 – повністю безоплатні. Завдяки програмі реімбурсації безоплатно або з незначною доплатою ліки можна отримати ліки при:

– посттравматичному стресовому розладі;

– депресії;

– невротичних розладах;

– афективному розладі;

–  шизофренії.  

Спочатку рецепт на ці ліки виписує психіатр після складання плану лікування, а подальші рецепти можна отримувати і у сімейного лікаря. https://cutt.ly/vBi2AP8

З рецептом пацієнт може звернутися в будь-яку аптеку, яка має договір з НСЗУ. На сьогодні 11 539  аптек по країні відпускають препарати проти розладів психіки та поведінки. З початку 2022 року 22 303 українців отримали необхідні препарати. Знайти найближчу аптеку допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16–77.

  • Стаціонарна психіатрична допомога

 За потреби сімейний лікар, психіатр або інший лікуючий лікар може направити до закладу, який має договір з Національною службою здоров’я України на пакет  «Стаціонарна психіатрична допомога». З початку року стаціонарну психіатричну допомогу отримали 116 941 пацієнт.

Пакет включає проведення діагностики і всіх необхідних лабораторних та інструментальних досліджень, і лікування, забезпечення ліками з Нацпереліку та препаратами, які забезпечуються іншими програмами, харчуванням в умовах стаціонару.

Після завершення стаціонарного етапу лікування пацієнта направляють на лікування в амбулаторних умовах  або мобільними мультидисциплінарними командами. 

  • Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними  командами

Якщо у пацієнта немає гострого перебігу хвороби – він може отримувати психіатричну допомогу вдома або за місцем свого перебування. Така допомога передбачена пакетом  «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». З початку року 4 446 пацієнтів отримали допомогу від мобільних мультидисицплінарних команд. 

В Україні 65 медзакладів мають договір на цей пакет. Найбільше у Дніпропетровській – 7, Львівській та Сумській – по 5, Волинській та Запорізькій – по 4. 

В межах пакета   безоплатними є: психіатричний огляд та допомога за місцем перебування, індивідуальний план лікування, необхідні психодіагностичні тести в динаміці, медикаментозне лікування, контроль за станом пацієнта, амбулаторні візити до одужання або стійкої ремісії тощо. 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024