У Нацслужбі здоров'я нагадали, як пацієнтам зробити безоплатно аналізи

09 Жовтня 2022, 12:09
У Нацслужбі здоров'я нагадали, як пацієнтам зробити безоплатно аналізи 1503
У Нацслужбі здоров'я нагадали, як пацієнтам зробити безоплатно аналізи

В умовах війни людям потрібно стежити за власним здоров’ям, лікувати загострення хронічних хвороб, вчасно звертатись до лікаря при погіршенні самопочуття.

У Нацслужбі здоров'я нагадують, як та за яких умов зробити аналізи безоплатно.

Аналізи, які потрібні для діагностики та визначення схеми лікування, є складовою медичних послуг. Окремого пакету з аналізами немає, але більшість з них передбачені у інших пакетах.

Наприклад, у пакетах первинної, амбулаторної та стаціонарної медичної допомоги, в пакетах з лікування онкологічних захворювань та інших.

Кожен пацієнт, що уклав декларацію про вибір сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, має право на безоплатний гарантований державою перелік медичних послуг на первинній ланці, який включає і аналізи. Які саме безоплатні аналізи та швидкі тести пацієнт може зробити у центрі надання ПМД за призначенням свого лікаря, ми розповідали тут: https://cutt.ly/alLkUlz.

Якщо пацієнт не лікується в стаціонарі, але потребує інших аналізів, які не входять до пакету на первинці, то здати їх можна також безоплатно за таких умов:

  •  наявність електронного направлення від сімейного або лікуючого лікаря (ендокринолога, невролога, гінеколога та інших);

  •  вибір медичного закладу, який має контракт з НСЗУ на амбулаторну допомогу.

Звернення пацієнтів без направлення може бути платним. Оплата має здійснюватися у вигляді офіційних платежів за тарифами, які затверджені органом місцевого самоврядування, що є власником закладу охорони здоров’я.

Якщо пацієнт лікується в умовах стаціонару, то всі необхідні аналізи передбачені стаціонарними пакетами надання допомоги і мають бути зроблені безпосередньо у лікарні.

Ви завжди можете зателефонувати у контакт-центр НСЗУ за номером 16-77 і дізнатися, які послуги входять до кожного пакету і що можна отримати безоплатно.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024