У Луцьку вперше провели дві високотехнологічні ендоскопічні операції

09 Жовтня 2022, 10:30
У Луцьку вперше провели дві високотехнологічні ендоскопічні операції 1195
У Луцьку вперше провели дві високотехнологічні ендоскопічні операції

У Медичному об’єднанні Луцької міської територіальної громади вперше провели два високотехнологічних ендоскопічних оперативних втручання: лігування варикозно розширених вен стравоходу у пацієнтки з вродженою патологією судин та стентування холедоха металевим саморозширювальним стентом у пацієнта з пухлиною головки підшлункової залози.

44-річну пацієнтку госпіталізували до клінічної лікарні із шлунково-кишковою кровотечею. Провівши обстеження встановили діагноз: варикозне розширення вен стравоходу ІІІ ст., ускладнене активною кровотечею. Встановили зонд типу Блекмор, йдеться на сторінці медичного об'єднання у фейсбуці

На фоні консервативної терапії стан покращився, кровотечу зупинили.

Після стабілізації стану лікарі-ендоскопісти Андрій Смольянінов та Андрій Ярмолюк провели операцію: ендоскопічне лігування варикозно розширених вен стравоходу. На найбільші вузли накладено 5 латексних кілець. Післяопераційний період пройшов без ускладнень. Пацієнтка в задовільному стані виписана додому на 5-ту добу.

Лігування вен стравоходу дозволяє запобігти шлунково-кишквим кровотечам при портальній гіпертензії. Причиною виникнення варикозного розширення вен є стійке підвищення тиску у портальній вені. Внаслідок постійного високого тиску вени втрачають еластичність, стають більш тонкими, а у місцях натягу можуть лопатися. Кровотеча з варикозних вен стравоходу є причиною 10-30% усіх випадків кровотеч із верхніх відділів шлунково-кишкового тракту, а летальність при ній становить 30-50% від усіх випадків.

Суть запровадженого у Луцькій лікарні методу полягає в ендоскопічному накладанні латексних кілець на найбільші вузли вен стравоходу. Після накладання лігатури вени спадаються, склерозуються. За кілька днів кровопостачання цих вен зупиняється і ризик виникнення кровотечі значно знижується.

Стентування холедоха виконали пацієнту з пухлиною головки підшлункової залози з метою відновлення відтоку жовчі у випадку порушення прохідності жовчовивідних шляхів. Тимчасово використовуються пластикові стенти. У випадку, коли необхідне тривале відновлення прохідності встановлюється металевий стент з покриттям.

Операції провели два ендоскопісти лікарні – Андрій Смолянінов та Андрій Ярмолюк разом із львівським колегою, завідувачем відділення ендоскопії Першого територіального медичного об'єднання Львова, Романом Погорецьким.

Також при цих операціях вперше у Луцькому закладі та вперше в Україні була використана телемедична система TeleVu. Цю систему передала нам Благодійна організація «Відродження України» (керівник - Анатолій Капустюк).

TeleVU — це інноваційне рішення, яке поєднує зручну комунікаційну програму з парою розумних окулярів для створення безпечного живого аудіовізуального зв’язку між лікарями на першій лінії та віддаленими експертами в будь-якій точці світу.

Обладнання надав Ryan De'Larami – засновник та генеральний директор компанії «Ohana One International Surgical Aid», яка впроваджує телемедичну допомогу по всьому світу. Пан De'Larami провів он-лайн тренінг з використання обладнання для наших лікарів та надав доступ до платформи телемедичних консультацій.

Використання телемедичної системи дало можливість консультуватися з лікарями-хірургами для спільного вибору оптимальної тактики безпосередньо під час операції. Перший досвід використання системи показав її високу ефективність і зручність використання. Обладнання знаходиться в операційній і цілодобово доступне всім ургентним хірургам нашої клінічної лікарні. Це дозволить у складних випадках отримати консультацію наших провідних фахівців.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024