На Волині виявили новий штам Омікрону ВА.5

06 Жовтня 2022, 16:35
На Волині виявили новий штам Омікрону  ВА.5 1910
На Волині виявили новий штам Омікрону ВА.5

За останню добу на Волині зареєстровано 340 випадків коронавірусної хвороби, в тому числі захворіло 47 дітей віком до 17 років. 

Про це йшлося під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій  за участю заступника генерального директора з дослідження біологічних факторів Ірини Єнжиєвської, яка відбулася у Волинській ОВА, йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

За словами Ірини Єнжиєвської, ситуація з коронавірусної хвороби на Волині є нестійкою, але контрольованою. З початку вересня фіксується щотижневий ріст захворюваності від 50% до 64%. Лише за останній тиждень відбулась деяка стабілізація епідпроцесу. 

Було зареєстровано 2334 випадки проти 2544 за попередній тиждень (менше на 210 випадків). Найбільше захворіло в Луцькому районі – 1449 випадків – це 62% від усіх по області, найменше — у Камінь-Каширському районі – 185 випадків (8%). У Ковельському районі захворіло 373 особи, Володимирському – 327.

За останню добу зареєстровано 340 випадків хвороби, в тому числі захворіло 47 дітей віком до 17 років. Померло – 2 жінки з м. Луцька 72 і 84 роки, вони мали супутні хронічні захворювання, проти COVID-19 не щеплені.

Вона також зауважила, що в області було виявлено новий різновид  штаму Омікрон ВА.5 у громадянки України, яка повернулась з Італії. Оскільки наша область є прикордонною, то постійні міграційні процеси будуть і надалі сприяти поширенню нових штамів коронавірусної хвороби та інших захворювань, які реєструються в інших країнах.

Читайте також: Через збільшення кількості вакцинованих летальних випадків зменшилось вшестеро, – Кузін

Ірина Єнжиєвська наголосила, що із введенням військового стану цьогоріч не  здійснюються обмеження щодо невакцинованих осіб, проте, всі повинні розуміти, що є певні категорії працівників, котрі щодня контактують з великою кількістю людей. Вони є у зоні найвищого ризику захворюваності на COVID-19. Тому їм рекомендовано якнайшвидше отримати базовий курс вакцинації або бустерне щеплення, що знизить ризик захворіти самим та стати джерелом для інших.

Заступниця генерального директора з дослідження біологічних факторів підкреслила, що для досягнення цільового показника охоплення вакцинацією  (принаймні однією дозою) 70% потрібно провакцинувати ще близько 197 тисяч мешканців області.

Сьогодні вакцинацію населення області забезпечують 26 мобільних бригади, 88 пунктів щеплення  та 5 центрів вакцинації. Область забезпечена вакцинами КОРОНОВАК та ПФАЙЗЕР. Наразі очікують надходження поставки вакцини Comirnati Original/Omicron BA.1. Дана вакцина передбачена для використання в якості бустерних доз і розроблена спеціально для захисту від штаму Омікрон.

Підсумовуючи, Ірина Єнжиєвська звернула увагу на те, що в сезоні 2022-2023 років передбачається одночасна циркуляція вірусів грипу та коронавірусу SARS-CoV-2, що і визначатиме активність епідемічного процесу. Цьогоріч епідсезон може бути більш інтенсивним. Тому пік захворюваності очікується раніше  — у жовтні-листопаді. Тож, найбільш ефективний спосіб захистити себе – це вакцинація.

На підставі аналізу епідемічної ситуації, з урахуванням тенденції до зростання  рівня захворюваності заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів запропонувала:

  • здійснювати щотижневу оцінку епідемічної ситуації на територіях відповідних адміністративно-територіальних одиниць області для дотримання рекомендованих протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19;
  • проведення широкого інформування та роз’яснювальної роботи серед населення щодо важливості застосування засобів індивідуального захисту, дезінфектантів та дистанціонування;
  • посилення заходів з комунікації щодо інформаційної кампанії з вакцинації проти COVID-19 на місцевому рівні, в тому числі в територіальних громадах;
  • проведення вакцинопрофілактики проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, на базі пунктів щеплень, центрів вакцинації та силами виїзних мобільних бригад.
Коментарі
06 Жовтня 2022, 19:54
Розводняк з вакцинацією, від якої померло і помирають більше людей, ніж від самого барановірусу, продовжується.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024