Лікарські препарати на основі канабісу зроблять доступними для усіх пацієнтів, які цього потребують

01 Жовтня 2022, 09:30
Лікарські препарати на основі канабісу зроблять доступними для усіх пацієнтів, які цього потребують 497
Лікарські препарати на основі канабісу зроблять доступними для усіх пацієнтів, які цього потребують

Ліки на основі канабісу є лише як один із препаратів вибору. МОЗ повинен зробити так, щоб пацієнт мав доступ до всіх видів лікування, зокрема і до лікарських засобів, які містять у своєму складі тетрагідроканабінол. 

Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда за результатами круглого столу, присвяченого темі розширення доступу до препаратів медичного канабісу. 

За словами Олександра Комаріди, в Україні існує певне викривлення суспільної думки і острах стосовно подібних лікарських засобів, втім лікарських препаратів, які містять наркотичні речовини і якими користуються давно, доволі багато.

«Водночас усі чудово розуміють, що у нас є лікарські засоби, які містять у своєму складі наркотичні речовини, їх відпуск регулюється. З 1 листопада ми запроваджуємо відпуск таких препаратів за електронним рецептом, що дасть можливість побачити в електронній системі будь-яке відхилення чи маніпуляції. Лікарські засоби на основі канабісу не відрізняються від них нічим. Є усталені правила обігу, і потрібно за цими правилами, використовуючи сучасні інструменти, дозволити обіг таких препаратів», – сказав Олександр Комаріда.

Заступник міністра вкотре нагадав, що в законопроєкті і взагалі при дискусії про препарати на основі медичного канабісу йдеться виключно про лікарські засоби, які можна отримати за рецептом в аптечному закладі з відповідною ліцензією. Водночас законопроєкт дозволяє наукові розробки, дослідження з речовинами, що входять у склад канабісу.

Зараз законопроєкт очікує на голосування у Верховній Раді України у першому читанні.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024