В яких районах Волині реєстрували найбільше випадків сказу тварин

29 Вересня 2022, 14:40
В яких районах Волині реєстрували найбільше випадків сказу тварин 1339
В яких районах Волині реєстрували найбільше випадків сказу тварин

На Волині за неповних 9 місяців 2022 року лабораторно підтверджено сказ у 23 тварин.

Про це йдеться на сайті Волинського обласного центру контролю та профілактики хвороб. 

З цих випадків на лисиць припадає до 40%; на собак — 31% та на котів – 26%. Найбільша ураженість сказом тварин зареєстрована: у Луцькому (6 випадків), Володимирському (4 випадки) та Ківерцівському (3 випадки) районах. По 2 випадки сказу тварин реєструвалось у Ковельському і Турійському районах.

Постійно за меддопомогою з приводу нападів тварин звертається багато осіб, лише до травмпункту Луцької міської лікарні (за неповних 9 місяців 2022 року) звернулось майже 300 осіб, а в дитячу обласну клінічну лікарню — понад 160 дітей.

Епідрозслідування випадків звернення громадян після нападів тварин встановило, що у переважній  більшості випадків мав місце укус відомої або домашньої тварини. А саме: до 70%  —  із собаками, до 20% — з котами. Майже у всіх випадках мав місце неспровокований укус тварини і у 100%  випадках нападу відомих собак – тварина була без намордника, а більшість — взагалі самостійно «гуляла» населеним пунктом. Значно ускладнює епідситуацію зі сказу те, що у приватних господарствах, де відмічався укус – майже всі тварини не були щеплені проти сказу, включаючи тварину, яка саме й нанесла укус людині.

На сьогодні, вкрай важливо проводити імунізацію проти сказу всіх домашніх тварин. А в разі зміни поведінки тварини – негайно її ізолювати, не контактувати з нею та звернутись до ветеринарів за місцем проживання.

Довідково. Сказ  — гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Характеризується розвитком енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Сказ ще називають гідрофобія (через водобоязнь), а ще характерного розвитку різкої чутливості до руху повітря, чи будь-яких рухів та яскравого світла у приміщенні тощо.

У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, сказ належить до п’ятірки найнебезпечніших зооантропонозів та завдає значних економічних збитків. Сказ також залишається серйозною проблемою і в Україні. Щорічно з приводу нападів тварин за медичною допомогою звертається до 90 тис. українців.

Причини сказу і шляхи передавання інфекції. Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через: укус, подряпину та мікроушкодження шкіри, потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Особливу небезпеку становлять безпритульні тварини, зокрема собаки, для яких укус є інстинктивною реакцією для захисту території, членів зграї або здобуття їжі.

Якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

Перша допомога після укусу. Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом щонайменше 15 хв мильною водою, мийними засобами та обробити краї рани дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду), що нейтралізують вірус. Після цього неодмінно зверніться по медичну допомогу.

Одяг, у який була одягнута людина під час нанесення укусу – пропрасувати і лише після цього його можна ремонтувати та прати.

У людини інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року, залежно від низки факторів: місця, кількості й глибини укусів (найнебезпечніші укуси в обличчя та голову загалом); кількості й активності вірусу, що потрапив у рану; віку постраждалого (діти вразливіші за дорослих).

У разі інфікування людини, єдиним заходом зберегти життя  безумовно залишається проведення  профілактичних  антирабічних   щеплень.  Таких щеплень має бути п’ять: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й і 28-й дні.

Обов’язковому щепленню підлягають люди:

- яких покусали скажені чи підозрілі на сказ тварини безпосередньо або через одяг навіть за найменших ушкоджень шкіри;

- покусані будь-якими дикими тваринами (навіть без підозри на сказ);

- подряпані підозрілими на сказ тваринами або в разі забризкування подряпин слиною таких тварин, потрапляння її на слизові оболонки;

- які зазнали будь-якого мікроушкодження шкіри під час роботи з хворими на сказ тваринами, патологічним матеріалом або транспортування трупів тварин для дослідження.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024