На Рівненщині з початку року до медиків з покусами тварин звернулось понад 1,7 тисяч людей

28 Вересня 2022, 16:10
На Рівненщині з початку року до медиків з покусами тварин звернулось понад 1,7 тисяч людей 995
На Рівненщині з початку року до медиків з покусами тварин звернулось понад 1,7 тисяч людей

На Рівненщині за дев'ять місяців 2022 року зареєстрували 18 випадків сказу в тварин. 

За допомогою у медзаклади з укусами звернулося понад півтори тисячі жителів області, майже кожен двадцятий мав контакт із хворими на сказ тваринами, інформує в телеграм-каналі  Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб. Статистику оприлюднили у Всесвітній день боротьби зі сказом, який припадає на 28 вересня.

Всесвітній день боротьби зі сказом заснували 15 років тому, щоб привернути увагу до проблем розповсюдження цієї хвороби та її наслідків. За дату обрали 28 вересня, це день смерті винахідника першої у світі вакцини проти сказу Луї Пастера.

«Попри колосальні успіхи медицини останніх десятиліть, сказ і досі є хворобою невиліковною, до того ж смерть від сказу відноситься до найбільш страшних. Єдиний порятунок — це своєчасно проведені щеплення, однак, щоб їх вчасно отримати, потрібно при будь-яких покусах тваринами негайно звернутися за медичною допомогою», — кажуть у Центрі контролю та профілактики хвороб.

У 2022 році за допомогою з покусами у медзаклади Рівненщини звернулися 1 705 людей, 79 з яких мали контакт із хворими на сказ тваринами. Антирабічне лікування призначили 453 пацієнтам.

"На Рівненщині протягом 50 років вдавалось вберегти населення від захворювань, однак у 2015 і 2016 роках все ж сказ забрав життя двох людей у Володимирецькому та Гощанському районах. Епізоотична ситуація і по сьогодні залишається вкрай напруженою. У 2021 році зареєстровано 30 випадків захворювань серед тварин, в нинішньому вже 18", — йдеться в повідомленні.

На сказ хворіють усі теплокровні тварини. З 18 виявлених у 2022 році випадків сказу у тварин припадало:

  • 9 — на котів,
  • 6 — на собак
  • 2 — на лисиці
  • 1 — на польову мишу

Вірус виділяється зі слиною, тому людина інфікується через укус та при ослиненні шкіри. Перші ознаки подає місце контакту — рубець припухає, червоніє, стає болючим, свербить. З'являються загальна слабкість, серцебиття, нудота, блювання.

«Через 2-3 дні настає стадія збудження. Хворого мучить спрага, але при спробі напитись виникають болючі судоми ковтальних м'язів. В стадії збудження температура підвищується до 40-41°С. Приступи збудження припиняються, натомість виникають параліч кінцівок, порушується функція тазових органів, що згодом призводить до смерті», — пояснюють у обласному центрі контролю профілактики хвороб.

Запобігти захворюванню на сказ можна, якщо:

  • не контактувати з бездомними та дикими тваринами, розповідати дітям про небезпеку таких контактів;
  • не провокувати тварин на укуси: не намагатись годувати, надавати допомогу невідомим, безпритульним тваринам, дражнити їх;
  • уникати скупчень безпритульних собак;
  • своєчасно робити своїм домашнім тваринам щеплення проти сказу.

Якщо ж укусу чи ослинення твариною уникнути не вдалося, у обласному центрі контролю і профілактики хвороб радять промити рану водою з милом, краї обробити розчином йоду і негайно звернутися в медзаклад за допомогою. Тільки своєчасне звернення до лікаря гарантовано запобігає смерті від сказу

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024