Волинь отримала від ЮНІСЕФ більше 15 тисяч доз вакцини від поліомієліту

28 Вересня 2022, 14:29
Волинь отримала від ЮНІСЕФ більше 15 тисяч доз вакцини від поліомієліту 629
Волинь отримала від ЮНІСЕФ більше 15 тисяч доз вакцини від поліомієліту

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) доставив в Україну 600 тисяч доз оральної вакцини від поліомієліту (ОПВ) та 99 720 доз інактивованої (ІПВ). Україна отримала вакцини безоплатно як гуманітарну допомогу.

Про це йдеться на сайті МОЗ.

«Майже рік тому ми зафіксували спалах поліомієліту в Україні, згодом у якості реагування ми розпочали додаткові раунди з імунізації. Наразі загроза поширення поліо нікуди не зникла, навпаки, через вторгнення росії вона зросла ще більше. Саме тому наш пріоритет – забезпечити можливість щеплення всіх дітей, хто цього потребує. Я вдячний нашому постійному партнеру – Дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) за систематичну допомогу нашій країні та її майбутньому», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я – головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Закупівля стала можливою завдяки фінансовій допомозі Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Уряду Японії.

Вказана вакцина була розподілена та розвезена регіонами. Зокрема, Волинська та Вінницька області отримали більше 15 тисяч доз, Дніпропетровська – понад 28 тисяч, Харківська –18 тисяч, Одеська та Київська області – близько 24 тисяч доз вакцини ОПВ.

Поліомієліт – високоінфекційне захворювання, спричинене вірусом поліо, який вражає нервову систему та може призвести до паралічу або навіть смерті. Параліч може залишитися на все життя, тому багато інфікованих отримують інвалідність через це захворювання. 5–10 % паралізованих помирають через ураження дихальних м’язів.

Вірус поліо дуже заразний. В абсолютній більшості випадків носіїв поліомієліту, які поширюють його, неможливо виявити – через відсутність будь-яких ознак хвороби. Вірус передається від дитини до дитини.  Поліо може інфікувати без жодних симптомів, поки не призведе до паралічу однієї нещепленої дитини.

Захворіти на поліомієліт можуть усі невакциновані – і дорослі, і діти.

Ліків від цього захворювання не існує, але йому можна ефективно запобігти вакцинацією.

Є два типи безпечних та ефективних вакцин:

  • Інактивована поліомієлітна вакцина (ІПВ), що вводиться шляхом ін’єкції.
  • Оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – дві краплі в рот.

Згідно з українським календарем щеплень, дитина отримує 6 доз вакцини від поліомієліту: у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років.

Два перші щеплення виконуються вакциною ІПВ (внутрішньом’язова ін’єкція), решта щеплень, зазвичай виконуються вакциною ОПВ (краплі в рот). ОПВ — це жива вакцина, до складу якої входять живі ослаблені віруси поліомієліту. Завдяки цій вакцині формується в тому числі й місцевий імунітет у кишківнику, що перешкоджає подальшому розповсюдженню вірусу.

Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024