Чи можна здавати кров після того, як людина перехворіла на COVID-19

27 Вересня 2022, 10:09
Чи можна здавати кров після того, як людина перехворіла на COVID-19 398
Чи можна здавати кров після того, як людина перехворіла на COVID-19

В умовах протидії військовій агресії російської федерації донорство крові має критично важливе значення для збереження життя як військових, які щодня боронять нашу країну, так і цивільних громадян.

Людина, яка перенесла коронавірусну хворобу, може здавати кров через 28 днів після повного одужання, роз'яснюють у МОЗ

Такі обмеження пов’язані передусім зі станом здоров’я самого донора, який повинен відновитися після хвороби. Адже цей вірус через кров не передається.

Серед основних способів його передачі — контактний, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети, що контаміновані (забруднені) виділеннями із дихальних шляхів хворого чи інфікованого, та краплинний, коли вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання.

Вакцинація проти коронавірусу також НЕ є протипоказанням до донорства крові, оскільки для вакцинації проти COVID-19 не використовуються так звані живі вакцини, які містять ослаблений живий мікроорганізм (про вакцини, які використовуються в Україні, детальніше йдеться на сайті https://vaccination.covid19.gov.ua/).

Якщо наступного дня після щеплення людина почувається здоровою і це підтверджує огляд лікаря перед донацією — можна здавати кров.

Щодо інших щеплень, наприклад, для профілактики туберкульозу (БЦЖ), кору, паротиту та краснухи (КПК), які проводять живими вакцинами, то після них кров можна здавати через чотири тижні.

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024