Небезпечні гриби: як уникнути отруєнь

Осінь славиться своїми грибним сезоном. Багато людей збирає гриби самостійно та вводить їх у свій раціон.
На території нашої країни росте майже 2 000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважають їстівними.При цьому гриби залишаються дуже специфічним продуктом і часто призводять до отруєнь, попереджають у Центрі громадського здоров'я.
Як уникнути цього:
- найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Якщо протягом 30 хвилин (або кількох днів) після вживання грибів з'явилися перші симптоми отруєння — нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, температура, зниження пульсу, задуха або судоми — зверніться за медичною допомогою.
Перша допомога у разі отруєння грибами:
- виклик екстреної медичної допомоги — 103;
- промивати шлунок простою водою;
- дотримуватися постільного режиму;
- пити багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- приймати сорбенти.
При отруєнні грибами категорично заборонено вживати алкоголь та їжу, в тому числі молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, це допоможе з’ясувати причину отруєння і призначити правильне лікування.
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром